HáziPatika.com

 
A vizsgálat neve:  Érszűkületmérés

Célja
Az alsó végtagi verőerek szűkületének, elzáródásának felismerése, a verőeres keringés mérése.

Leírás
A vizsgálat a felkarján történő, hagyományos vérnyomásméréssel kezdődik. Eközben a beteg hanyatt fekszik a vizsgálóasztalon, mindkét alsó végtagja szabadon, ruha nélkül kell legyen. Az orvos mindkét alsó végtagján megtapintja a lábhátán és a belbokája mögött pulzáló ereket, majd a vérnyomásmérő mandzsettáját a lábszára köré tekeri. Az ultrahangelven működő kézi Doppler-készülék körülbelül tollnyi méretű vizsgálófejére az ultrahangnyalábok terjedését segítő kocsonyás anyagot rak, majd a vizsgálófejet a lábháti, illetve belboka mögötti verőérre helyezi, keresi bennük a véráramlást. Felfújja a vérnyomásmérő mandzsettát, ilyenkor az erek felett nem lehet hangot hallani. A mandzsettát lassan leeresztve azt figyeli, hogy mikor válik hallhatóvá a láb ereiben a vér áramlása. Amikor meghallja a pulzáló, keringő vér hangját a Dopplerkészülék hangszórójában, leolvassa a vérnyomásmérőről a végtagi verőérben lévő, ún. szisztolés vérnyomást.
A mérést mindkét alsó végtagon, a lábháton és a belboka mögött futó verőéren is elvégzi.

Előkészítés
Előkészítést nem igényel. Szokásos gyógyszereit beveheti.

Figyelem!
A vizsgálat nem tévesztendő össze az erekről és a bennük lévő véráramlásról kétdimenziós, színes, mozgóképet adó képalkotó vizsgálattal, a duplex ultrahanggal, melynek másik neve színes- vagy kolor-Doppler.
Ha a páciens cukorbeteg vagy magasvérnyomásban szenved, jeleznie kell a vizsgálatot végző szakembernek.
Ha korábban végeztek már nála ilyen vizsgálatot, akkor annak eredményét is el kell vinni az érszűkületmérésre.

Jó, ha tudja
Normális esetben az alsó végtagon valamivel magasabb a vérnyomás, mint a felkaron. A két érték hányadosa a boka-kar index vagy Doppler-index.
A vizsgálat eredményétől és panaszoktól függően később érfestésre lehet szükség.

Veszélye
Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom
Általában nem fájdalmas vizsgálat. A vérnyomásmérő mandzsetta szorítása kellemetlen lehet.

Lelet
A Doppler-index (boka-kar index) normális értéke 0,9-1,1.
0,5 alatt súlyos érszűkület áll fenn.
A leleten esetleg szereplő rövidítések: ADP: lábháti verőér; ATP: belboka mögötti verőér; ezen kívül a rövidítések után írt D vagy S betű sorrendben a jobb (lat. dexter), illetve a bal (lat. sinister) oldali végtagot jelzi.

Lektor: Dr. Kökény Zoltán