HáziPatika.com

 
A vizsgálat neve:  Bárány-féle egyensúlyvizsgálat

Célja
A Bárány-féle egyensúlyvizsgálat az egyensúlyszerv (labirintus) vizsgálatára szolgál. Szédüléssel járó kórképek esetén annak eldöntésére alkalmas, hogy a panaszokat a belső fülben lévő egyensúlyszerv vagy az ahhoz vezető ideg károsodása okozza-e.

Leírás
A vizsgálat során mindkét belső fülben lévő egyensúlyszervet vizsgálják. A test (fej) mozgására a labirintusszervben lévő folyadék a tehetetlenség következtében elmozdul. Ez olyan ingerületet vált ki, melynek következtében a szemgolyók reflexesen elmozdulnak, hasonlóan ahhoz, mint amikor járművön utazva az elsuhanó tájat próbálják követni. Ez a szemteke-rezgés a nisztagmus. A vizsgálat során ezt az akaratunktól független szemmozgást figyelik.

A vizsgálat közben a páciens a fejét mintegy 30°-kal előrehajtva ül egy forgatható székben. Ebben a testhelyzetekben a labirintusszerv vízszintes ívjárata valóban vízszintes helyzetbe kerül. A forgószéket 20 másodperc alatt tízszer körbeforgatják, majd hirtelen megállítják. Ezt követően figyelik a fellépő szemteke-rezgést, és azt, hogy mennyi ideig tart. A forgatást ezután az ellenkező irányba is elvégzik, majd figyelik a válaszreakciót.

Előkészítés
A vizsgálat előtt a beteg ne fogyasszon túl sok és túl nehéz ételt, mert szédülhet, hányingere lehet.

A nyugtatók, altatók, bizonyos allergiaellenes szerek szedése, de az alkohol, kávé fogyasztása, sőt, a cigaretta is kerülendő a vizsgálat előtt, mert befolyásolhatja az eredményt.

Figyelem!
Szédüléssel járó betegségekben a szédüléses rohamok alatt a vizsgálatot nem végzik el, mert a beteg állapota rosszabbodhat.

Jó, ha tudja
Az eredménytől függően további tesztek, vizsgálatok elvégzésére lehet szükség.

Veszélye
Gyakorlatilag veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom
Nem fájdalmas vizsgálat. A hideg, különösen a jeges vízzel végzett ingerlés kellemetlen lehet.
Szédülés, hányinger léphet fel a vizsgálat közben.

Lelet
A lelet leírja a két oldalra történő ingerlés hatására létrejövő válaszreakciókat, amelyek között normális esetben nincs különbség. Oldalkülönbség esetén további vizsgálatokra lehet szükség.

Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégészLektor: Dr. Kökény Zoltán