A vizsgálat neve:

Vizeletvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítés
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalom
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Vizeletvétel, Középsugarú vizelet

Célja:
Laboratóriumi vizsgálathoz megfelelő tisztaságú, külső szennyeződésektől mentes vizeletet nyerni.


Leírás:
A vizeletminta gyűjtése előtt, ami rendszerint a reggeli, első vizelet kell, hogy legyen, a külső nemi szerveket - férfiaknál a hímvesszőt és a makkot, nőknél a kis- és nagyajkakat, hüvelybemenetet) szappanos vízzel alaposan meg kell mosni. A szappant bő vízzel le kell öblíteni. Törölközést követően a vizeletsugár első, kis mennyiségét hagyni kell a vécécsészébe csorogni. Ez átmossa a húgycsövet. Ezután mintegy 0,5-1,0 deciliter vizeletet kell felfogni a vizeletgyűjtő tartályba. A vizelet többi részét is a vécécsészébe lehet üríteni.


Előkészítés:
Tisztára mosott és a vegyszerektől is alaposan kiöblített, jól záródó üveget vagy a laboratóriumból kapott, kifejezetten erre a célra szolgáló pici, csavaros műanyagtartályt kell kikészíteni.


Jó, ha tudja:
Speciális vizsgálatok (pl. 17-ketoszteroid, a férfi nemi hormon lebomlási terméke) esetén előfordulhat, hogy nem középsugaras, hanem teljes, 24 órán át tartó vizeletgyűjtést kérnek l. Ekkor a gyűjtés kezdőnapján a reggeli első vizeletet még nem kell a tartályba üríteni, de azt követően egész nap, majd a másnap reggeli első vizeletet is a speciális, zárható edénybe kell gyűjteni, és a mintát hűtőben vagy hideg, sötét helyen kell tárolni. Cukorbetegektől is kérhetnek 24-órás vagy külön nappal és külön éjszaka gyűjtött vizeletet. Korábban egyes húgyúti betegségek, vérzésforrások helyének eldöntésére ún. három pohár próbát végeztek, ehhez a vizeletsugár első adagját, középső mennyiségét és végét külön-külön poharakba kellett üríteni. Előfordulhat, hogy vizeletmintát prosztatamasszázs után kell adni.


Veszélye:
Veszélytelen.


Fájdalom:
Nincs.Szerző: Dr. Kraszny Erika - belgyógyászLektor: Dr. Kökény Zoltán

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések