A vizsgálat neve:

Vese-izotópvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Veseszcintigráfia, Veseperfúziós izotópvizsgálat

Célja:
A vese keringése és/vagy a vizeletkiválasztás bizonyos betegségekben megváltozik, például veseverőér szűkület, veseelégtelenség, fertőzések, vizeletelfolyási akadályok esetén.


Leírás:
A vizsgálat előtt vérnyomáscsökkentő szert, ún. ACE-gátlót kaphat a páciens (tabletta vagy injekció formájában), ami segíthet kimutatni, hogy van-e veseverőér szűkülete. Röviddel ezután vizsgálóasztalra fektetik, karvénáján keresztül izotópot tartalmazó injekciót kap. Arra kérik, hogy mozdulatlanul feküdjön. Ez nagyon fontos, különösen a vizsgálat első perceiben, amikor a veseverőér keringését értékelik. A derék alatt speciális kamera fogja fel az izotóp által kibocsátott gamma-sugárzást, és a beérkező jeleket számítógépbe továbbítja, ami képet rajzol ki azokból. Mintegy 10 perccel az izotóp beadását követően injekcióban vízhajtót adnak, ha szükséges.

A vizsgálat, amíg a kamera a letapogatást (szkennelés) végzi, mintegy 30 perc.


Előkészítés:
Fontos, hogy a vizsgálat előtt sok folyadékot kell inni, hisz a vese működéséhez - a vizelet-kiválasztáshoz - ez szükséges. Kiszáradt állapotban ez nem lehetséges. Nem kell éhgyomorra érkezni a vizsgálatra.

Szokásos módon lehet szedni a gyógyszereket, kivéve az ACE-gátlók, mert ilyenkor arra kérhetik a pácinest, hogy ezt a gyógyszerét ne vegye be. A vizsgálat előtt rá kell kérdezni, ki kell-e hagyni valamelyik gyógyszer szedését.


Figyelem!:
A várandósságot és szoptatást jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a sugárzás okozta károsodásokra!


Jó, ha tudja:
A vizsgálat után lehet enni, szabadon mozogni. Bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztani, így az izotóp gyorsabban kiürül a szervezetből. A szervezetbe juttatott izotóp a környezetre nem veszélyes, de kisgyermekeket a vizsgálat napján csak a lehető legszükségesebb mértékben szabad az embernek magához közel engednie.


Veszélye:
A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a sugárzásra.
Önmagában a vizsgálathoz használt, sugárzó anyagnak nincs mellékhatása.
Minimális kockázattal járhat a gyógyszerek adása.


Fájdalom:
Nem fájdalmas. A radioaktív anyag beadása - egyéb injekciókhoz hasonlóan -, csekély fájdalommal jár.


Lelet:
Normális esetben a két vese keringése és kiválasztása egyforma, és rendes ütemben indul meg, a vizeletelfolyás akadálytalan.Szerző: Szabó EmeseLektor: dr. Vargha Judit urológus szakorvos

Szponzorált hirdetések