A vizsgálat neve:

Vékonybél röntgenvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Vékonybél-passzázs

Célja:
A vékonybél nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, a vékonybél falából kiinduló daganatok, illetve a környező elváltozások vékonybelek helyzetére való hatásának röntgenvizsgálattal történő kimutatása.


Leírás:
Azok a szervek, melyeken a röntgensugár akadálytalanul halad át, nem adnak röntgenárnyékot. Ha ezeket a szerveket röntgennel akarjuk vizsgálni, akkor valamilyen módon meg kell tölteni őket röntgenárnyékot adó sugárfogó anyaggal. Ezek az anyagok a kontrasztanyagok.

A vizsgálat során képerősítő képernyőjén folyamatosan követhető a lenyelt kontrasztanyag útja, de természetesen egy-egy adott időpillanatban hagyományos felvétel, állókép is készíthető. Több felvételsorozatból álló, időigényes vizsgálat, miközben testhelyzet változtatásra kérhetik.

A vékonybél vizsgálatánál ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelni kis mennyiségben, amely kirajzolja a bél redőzetét. A kontrasztanyag útja egészen a vastagbélig követhető.

A felvételek elkészítése közben megkérhetik a pácienst, hogy tartsa vissza a lélegzetét.


Előkészítés:
Mivel a vizsgálat során a gyomor röntgenképét is értékelik, a gyomorban sem étel, sem ital nem lehet, ezért a vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell végezni. A vizsgált személy nem fogyaszthatja el reggeli kávéját sem, és dohányozni sem tanácsos, mert az ilyenkor fokozott mennyiségben termelődő emésztőnedvek nyálkássá teszik a gyomor felszínét.

Általában a mindennaposan szedett gyógyszereket (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) sem szabad bevenni.

Az inzulinos cukorbeteg, ne adja be magának a reggeli inzulint, mert a vizsgálat előtt nem ehet! Ha a gyógyszerek szedésével kapcsolatban kétely, kérdés merül fel, meg kell kérdezni a vizsgálatot végző orvost.

A vizsgálat előtt az esetleges testékszereket ki kell venni, célszerű őket otthon hagyni.


Figyelem!:
A terhességet a vizsgálat előtt jelezni kell. A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

A cukorbetegséget is el kell mondani a vizsgálatot végző szakembernek, mert szükség lehet a gyógyszer- vagy inzulinadag kihagyására.

Érdemes ezt azért is elmondani, mert sok helyen a cukorbetegek vizsgálatát - épp a gyógyszer-, inzulinadagolás, illetve az étkezés kötöttségei miatt - előre veszik.


Jó, ha tudja:
Időigényes vizsgálat, előfordulhat, hogy a pácienst többször visszahívják a vizsgálóhelyiségbe, hogy megnézzék, hogyan haladt tovább a kontrasztanyag a beleken az eltelt 1-2 óra alatt.

A kontrasztanyag hashajtó hatású.


Veszélye:
Bár a vizsgálattal járó sugárterhelés alacsony, mégis csak akkor végzik el, ha általa nyert információ feltétlenül szükséges a kezeléshez, esetleg megváltoztatja az alkalmazott terápiát. A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a röntgensugárra.

Ha a bárium a hashártyára kerül, az igen súlyos hashártyagyulladást okoz. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség. Épp ezért, ha a gyomor vagy valamelyik vékonybélszakasz falának kilyukadásának, perforációjának gyanúja merül fel, akkor a vizsgálatot úgynevezett felszívódó (hashártyagyulladást nem okozó) kontrasztanyaggal végzik.


Fájdalom:
A vizsgálat fájdalmatlan.


Lelet:
Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Leírják benne, hogy miként haladt át a kontrasztanyag a gyomron és a vékonybeleken, mekkora a gyomor, milyen a vizsgált szerveket bélelő nyálkahártya redőzete, van-e a nyálkahártyán fekélyre utaló tapadó folt vagy telődési többlet, netán a falból kiinduló daganat.Szerző: Dr. Szabó Noémi - radiológusLektor: Dr. Kökény Zoltán
Égési sérülések

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések