A vizsgálat neve:

Végbélnyílás vizsgálata

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Anoszkópia

Célja:
Az anoszkópia célja elsősorban a végbélnyílás és a végbél utolsó 3-4 centiméteres szakaszát borító átmeneti jellegű hám, illetve bélnyálkahártya megtekintése, vérzésforrás (pl. aranyér, végbélberepedés, de polip, daganat, nyálkahártyagyulladás, kifekélyesedés, stb.) keresése; vizsgálat közben mód van például belső aranyér vagy végbélberepedés ambuláns kezelésére (gyűrűzés, injekciós kezelés, ill. fagyasztás), és szövettani mintavételre is.

Gyakran kötik össze az anoszkópiát végbéltükrözéssel (rektoszkópia) is, a két vizsgálat ugyanis jól kiegészíti egymást.


Leírás:
A vizsgálat előtt az orvos kenőccsel síkosított, gumikesztyűs ujjával betapint a páciens végbelébe. Az anoszkópia során egy kb. 10-12 cm hosszú, átlátszó falú, egyenes műanyag eszközzel - amit a bevezetés előtt valamilyen kenőccsel vagy paraffinolajjal síkossá tesz - a végbélnyílást és a végbél utolsó pár centiméteres szakaszát tudja áttekinteni. Az anoszkópnak nevezett eszközhöz külső fényforrást kell használni. Jól láthatók a végbélnyílás betegségei, elsősorban a belső aranyerek, a végbél berepedése, de a végbél utolsó szakaszának daganatai vagy nyálkahártyájának gyulladása is. A vékony csövön keresztül speciális eszközökkel ellátható például a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetmintát is tud venni a vizsgáló a betegnek ítélt területből.

A vizsgálat rendszerint oldaltfekvő helyzetben történik, miközben a beteg a térdeit felhúzza a hasához.


Előkészítés:
Az anoszkópiához előkészítésre (például beöntésre, hashajtásra) rendszerint nincs szükség.

Anoszkópia előtt nem kell hashajtót bevenni, sőt, az sokszor inkább zavarja, mintsem segíti a vizsgálatot. A betegnek éhgyomorral sem kell maradnia, hisz az elfogyasztott táplálék csak fél-egy nap múlva, vagy esetenként még lassabban jut le a végbélbe.


Figyelem!:
Ha a beteg vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed (például Syncumar), a vizsgálat előtt feltétlenül közölje ezt az orvosával, mert ilyenkor a vizsgálat vagy az elvégzett beavatkozás, például az aranyér gyűrűzése, a szövetminta vétele kapcsán a szokottnál erősebb vérzés léphet fel, amit nehéz lehet uralni!


Jó, ha tudja:
Előfordulhat, különösen akkor, ha a vizsgálat vérző aranyér, végbélberepedés miatt történt, vagy ha az anoszkópia során az orvos szövettani mintát vett, hogy a beteg a vizsgálatot követő székeléskor kevés vérzést észlel. Ez általában normális jelenség. Tartós vagy nagyobb mennyiségű vérzés esetén azonban orvoshoz kell fordulni.


Veszélye:
Gyakorlatilag veszélytelen vizsgálat. A vizsgálat után kisebb vérzés előfordulhat, különösen akkor, ha az orvos valamilyen beavatkozást is végzett.


Fájdalom:
A vizsgálat általában nem fájdalmas. Ha azonban az anoszkópia gyulladt aranyér vagy végbélberepedés miatt történt, akkor a páciens kellemetlen, égő, szúró fájdalmat érezhet az eszköz bevezetése közben. Mivel a keresett betegségek jó része a végbélzáró izom magasságában van, és ezt a szakaszt alaposan meg kell nézni, az anoszkópot rendszerint lassan húzza ki a vizsgálatot végző orvos. Ilyenkor a beteg akaratlanul is összeszoríthatja a végbélnyílását. Ezt hacsak lehet, meg kell próbálni elkerülni.

Ha az alapbetegség székeléskor vagy attól függetlenül jelentkező nagy fájdalommal jár, akkor ezt a vizsgálatot pár napig rendszerint el lehet halasztani. Mód van arra is, hogy a műszeres vizsgálat előtt kötelezően ujjal elvégzendő végbélvizsgálathoz és esetleg az eszköz bevezetéshez az orvos érzéstelenítő hatású kenőcsöt használjon.


Lelet:
Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Szerepel a leletben, hogy a végbélnyílás területén milyen eltéréseket észlelt az orvos (például aranyér, végbélberepedés, sipolyjárat, előörs csomó, stb.) Szó lehet arról, milyen további vizsgálatokra (például rektoszkópia, irrigoszkópia, kolonoszkópia), vagy beavatkozásokra (gyűrűzés, fagyasztás) lehet szükség, vagy miket végeztek már el.Szerző: Dr. Kraszny Erika - belgyógyászLektor: Dr. Kökény Zoltán
Aranyér
Végbélrák

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Egészség témájú olvasnivalók a weben

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések