A vizsgálat neve:

Tüdő-izotópvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Tüdőszcintigráfia, Tüdő ventilációs/perfúziós izotópvizsgálat

Célja:
A tüdőben folyó légáramlás (ventiláció) és vérkeringés (perfúzió) értékelése. Rendszerint tüdőembólia vagy bizonyos tüdőbetegségek (krónikus obstruktív tüdőbetegség - COPD) esetén végzik.


Leírás:
A vizsgálat valójában két részből áll, amit külön-külön, de együtt is elvégezhetnek.
A ventiláció vizsgálatához maszkot helyeznek az arcára vagy csutorát kap a szájába, amiből radioaktív izotópot tartalmazó gázt lélegez be. Eközben ül vagy fekszik, és az izotóp belégzésével egyidőben vagy néhány perc múlva mellkasa felett speciális kamera fogja fel az izotóp által kibocsátott gamma-sugárzást, és a beérkező jeleket számítógépbe továbbítja, ami képet rajzol ki azokból.
A perfúzió vizsgálatához izotóppal jelölt fehérjét (albumin) fecskendeznek injekción át a vénájába. A kamera a letapogatást (szkennelés) azonnal megkezdi. A vizsgálat mintegy 15-20 percet vesz igénybe.


Előkészítés:
Különösebb előkészületre nincs szükség. Nem kell éhgyomorra maradni sem.
Szokásos módon lehet szedni a szükséges gyógyszereket.


Figyelem!:
A várandósságot és szoptatást jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a sugárzás okozta károsodásokra!


Jó, ha tudja:
A vizsgálat előtt mellkasröntgen készül, vagy arra kérik a pácinest, hogy legutolsó mellkasfelvételét (a filmet és nem a leletet!) vigye magával. A vizsgálat után lehet enni és szabadon mozogni.
A környezetre nem veszélyes a szervezetbe juttatott izotóp, de kisgyermekeket a vizsgálat napján csak a lehető legszükségesebb mértékben szabad az embernek magához közel engednie.


Veszélye:
Önmagában a vizsgálathoz használt, sugárzó anyagnak nincs mellékhatása. Nagyon ritkán allergiás reakciót, leginkább bőrviszketést, csalánkiütést okozhat az albuminhoz kötött izotóp. Az ennél súlyosabb allergiás reakció igen ritka.
A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a sugárzásra.


Fájdalom:
Nem fájdalmas. A radioaktív anyag beadása - egyéb injekciókhoz hasonlóan -, csekély fájdalommal jár.


Lelet:
Normális esetben a két tüdő keringése és légteltsége egyforma és az izotóp eloszlása egyenletes.Szerző: Dr. Bártfai KatalinLektor: Dr. Kökény Zoltán

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések