A vizsgálat neve:

Timpanometria

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Célja:
A fülkürt működéséről és a dobüregben lévő légnyomásról, a középfül működéséről ad felvilágosítást. Vizsgálja a dobhártya működését, azt érzékeli, hogy légnyomásváltozás mellett miként változik a dobhártya mozgása, és méri a középfülben lévő nyomást. Segít kimutatni a középfülben lévő folyadékot, a dobhártya hegesedéseit és többek között azt, ha a hallócsontocskák nem érintkeznek egymással rendesen, és nem vezetik megfelelően a hangot a belsőfül felé.


Leírás:
A vizsgálat közben a páciens kényelmesen ül a székben. A vizsgálat speciális készülékkel történik, a készüléknek több típusa is létezik. A külső hallójáratot egy légmentesen záró dugóval elzárják. A dugón több furat is lehet. Az egyiken meghatározott energiával rendelkező hanghullámokat bocsáthatnak a dobhártyára, a másikban apró mikrofon érzékeli a dobhártyáról visszaverődő hangokat, míg a harmadik furaton keresztül a külső hallójárat légnyomása változtatható. Minél nagyobb (kóros) a nyomás a középfülben, annál merevebb a dobhártya, és annál több energia verődik vissza a dobhártyáról az érzékelő furat felé. A készülék grafikont rajzol, melyen a visszaverődött hangok erősségét tünteti fel, a hallójáratban lévő nyomás függvényében.


Előkészítés:
Nem igényel.


Figyelem!:
A vizsgálat csak ép dobhártya mellett végezhető, ezért annak épségéről a vizsgálat előtt meggyőződik az orvos.


Jó, ha tudja:
Normális esetben a dobhártya két oldalán - a külső hallójáratban és a középfülben - azonos a nyomás. Ez, különböző kórállapotokban megváltozhat.


Veszélye:
Veszélytelen vizsgálat.


Fájdalom:
Nem fájdalmas vizsgálat.


Lelet:
Többek között a dobüregi légnyomásról és a normálistól való eltérés fokáról tájékoztat.Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégészLektor: Dr. Kökény Zoltán

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések