A vizsgálat neve:

Szívizom-izotópvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Szívizom-szcintigráfia

Célja:
A szívizomzat vérellátása bizonyos betegségekben, például koszorúér-szűkület, szívinfarktus, szívelégtelenség esetén megváltozik. A megváltozott működésű és vérellátású területre az izotóppal jelölt anyagok különböző mértékben jutnak el, épülnek be. A vizsgálattal a szívüregek (kamrák, pitvarok) izomzata ábrázolható. A vizsgálat a szív nyugalmi állapotában, majd terhelés mellett is megtörténik.


Leírás:
Először testmozgással (pl. szobakerékpár) vagy megfelelő gyógyszerekkel elérik, hogy a páciens szíve kellően nagy pulzusszámmal dobogjon. A mellkasára a szív elektromos tevékenységét felfogó elektródákat helyeznek fel, és EKG-t készítenek. A terhelés módját a kezelőorvos dönti el. A terhelés végén a karvénán keresztül izotópot tartalmazó injekciót kap a vizsgált személy, akit mintegy 60 perc várakozás után vizsgálóasztalra fektetnek, és arra kérik, hogy mozdulatlanul feküdjön. Mellkasa felett speciális kamera fogja fel az izotóp által kibocsátott gamma-sugárzást, és a beérkező jeleket számítógépbe továbbítja, ami azokból képet rajzol ki. Lehet, hogy eközben is EKG is készül. A vizsgálat, amíg a kamera a letapogatást (szkennelés) végzi, mintegy 20-30 percig tart.

Néhány órával később vagy egy másik napon, amikor a páciens szíve már megnyugodott, ismét izotópot kap, és megismétlik a vizsgálatot.


Előkészítés:
A vizsgálathoz éhgyomorra kell maradni.

Rendszerint kérik, hogy a vizsgálathoz valamilyen tejterméket vagy csokoládét vigyen magával az ember. Ezt az első vizsgálat után, a nyugalmi idő alatt kell elfogyasztani.

Szokásos módon lehet szedni a gyógyszereket, még a vérnyomáscsökkentőket is, kivéve azokat a szereket (pl. Nitromin, Nitromint-retard, Betaloc, Betaloc ZOK, stb.), amelyek megváltoztatják a szívizom vérellátását. Ezeket a gyógyszereket a vizsgálat reggelén nem szabad bevenni! A vizsgálat előtt legcélszerűbb megkérdezni, hogy mely gyógyszereket lehet minden további nélkül bevenni!


Figyelem!:
A várandósságot és szoptatást a vizsgálat jelezni kell az orvosnak, mivel a terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a sugárzás okozta károsodásokra!


Jó, ha tudja:
Több órás várakozásra kell számítani, érdemes olvasnivalót vinni. A vizsgálatot először az izotóp beadása után körülbelül 1, majd újabb 3-4 óra elteltével végzik el, esetleg egy másik napon.

A vizsgálat után lehet enni, inni, szabadon mozoghat. Az izotóp gyorsan kiürül a szervezetből. A környezetét nem veszélyezteti a vizsgált személy, de kisgyermekeket a vizsgálat napján csak a lehető legszükségesebb mértékben szabad közel engednie magához.


Veszélye:
A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a sugárzásra.

Önmagában a vizsgálathoz használt, sugárzó anyagnak nincs mellékhatása.


Fájdalom:
Nem fájdalmas. A radioaktív anyag beadása - egyéb injekciókhoz hasonlóan -, csekély fájdalommal jár.


Lelet:
A szívizom vérellátásáról mond véleményt.Szerző: Dr. Bártfai KatalinLektor: Dr. Kökény Zoltán

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések