A vizsgálat neve:

Réslámpa vizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Biomikroszkópia

Célja:
A szem alaposabb megítélését, illetve mélyebb rétegeinek vizsgálatát teszi lehetővé.

A vizsgálóeljárás alkalmas:

  • a szem elülső 1/3 részének (szemhéjak, könnyszervek, kötőhártya, szaruhártya, elülső szemcsarnok, szivárványhártya, pupilla, szemlencse) tanulmányozására,
  • az egyes rétegek átlátszóságának/sűrűségének, vastagságának, mélységének meghatározására,
  • a szem elülső felszínén megtapadt idegentest helyének pontos meghatározására,
  • az idegentest lehetőség szerint minél kevesebb és kisebb mértékű melléksérüléssel való eltávolítására, a szaruhártya hámsérüléseinek kimutatására,
  • a könnyfilm stabilitásának vizsgálatára,
  • kiegészítő lencsékkel a csarnokzug, az üvegtest és a szemfenék vizsgálatára.


Leírás:
A készülék működése nagy fényerejű, rés alakú, fokális (egy pontból kiinduló) fény és a binokuláris (két szemmel való egyidejű nézésre alkalmas) mikroszkóp kombinációján alapszik, lehetővé téve a nagy pontosságú (10-50-szeres nagyítással történő) vizsgálatot.

A fényforrásból kiinduló sugarakat lencsék gyűjtik össze és a készülék rés alakú nyílásában egyesítik. A továbbiakban ez a résfény szerepel fényforrásként. A rés szélessége növelhető vagy szűkíthető. Az innen kiinduló fénysugarakat a vizsgálandó területre vetítve, az mikroszkóppal megtekinthető.

A vizsgálat során a beteg a gép egyik oldalán foglal helyet, míg szemben ül a vizsgáló. A fejet az áll- és homloktámaszhoz kell szorítani, a szemeket (mindkettőt!) nagyra kell nyitni, és a vizsgáló által kért irányba kell tekinteni.


Előkészítés:
Speciális előkészítést nem igényel.


Figyelem!:
A vizsgálat után néhány óráig fényérzékeny lehet a szem, különösen, ha pupillatágító cseppeket kapott. Ez befolyásolhatja a látást, a gépkocsivezetést. Jó, ha a betegnek kísérője van. Mivel a pupillatágító cseppek hatása órákig akadályozzák a pupilla fényre történő szűkülését, tanácsos napszemüveget vinni, hogy az a szembe eső fény mennyiségét csökkentse.


Jó, ha tudja:
Fontos, hogy a szemvizsgálat alatt mindig, mindkét szem legyen nyitva, függetlenül attól, hogy melyik oldal a panaszos, illetve hogy éppen melyik oldalt vizsgálják!


Veszélye:
Veszélytelen


Fájdalom:
A vizsgálat nem fájdalmas.


Lelet:
A talált elváltozástól függően igen különböző lehet. A normál lelet eltérés nélkülinek írja le a szem alkotórészeit.Szerző: Dr. Kabai Magdolna - szemészLektor: Dr. Kökény Zoltán
Szemsérülések

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Egészség témájú olvasnivalók a weben

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések