A vizsgálat neve:

Réslámpa vizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Biomikroszkópia

Célja:
A szem alaposabb megítélését, illetve mélyebb rétegeinek vizsgálatát teszi lehetővé.

A vizsgálóeljárás alkalmas:

  • a szem elülső 1/3 részének (szemhéjak, könnyszervek, kötőhártya, szaruhártya, elülső szemcsarnok, szivárványhártya, pupilla, szemlencse) tanulmányozására,
  • az egyes rétegek átlátszóságának/sűrűségének, vastagságának, mélységének meghatározására,
  • a szem elülső felszínén megtapadt idegentest helyének pontos meghatározására,
  • az idegentest lehetőség szerint minél kevesebb és kisebb mértékű melléksérüléssel való eltávolítására, a szaruhártya hámsérüléseinek kimutatására,
  • a könnyfilm stabilitásának vizsgálatára,
  • kiegészítő lencsékkel a csarnokzug, az üvegtest és a szemfenék vizsgálatára.


Leírás:
A készülék működése nagy fényerejű, rés alakú, fokális (egy pontból kiinduló) fény és a binokuláris (két szemmel való egyidejű nézésre alkalmas) mikroszkóp kombinációján alapszik, lehetővé téve a nagy pontosságú (10-50-szeres nagyítással történő) vizsgálatot.

A fényforrásból kiinduló sugarakat lencsék gyűjtik össze és a készülék rés alakú nyílásában egyesítik. A továbbiakban ez a résfény szerepel fényforrásként. A rés szélessége növelhető vagy szűkíthető. Az innen kiinduló fénysugarakat a vizsgálandó területre vetítve, az mikroszkóppal megtekinthető.

A vizsgálat során a beteg a gép egyik oldalán foglal helyet, míg szemben ül a vizsgáló. A fejet az áll- és homloktámaszhoz kell szorítani, a szemeket (mindkettőt!) nagyra kell nyitni, és a vizsgáló által kért irányba kell tekinteni.


Előkészítés:
Speciális előkészítést nem igényel.


Figyelem!:
A vizsgálat után néhány óráig fényérzékeny lehet a szem, különösen, ha pupillatágító cseppeket kapott. Ez befolyásolhatja a látást, a gépkocsivezetést. Jó, ha a betegnek kísérője van. Mivel a pupillatágító cseppek hatása órákig akadályozzák a pupilla fényre történő szűkülését, tanácsos napszemüveget vinni, hogy az a szembe eső fény mennyiségét csökkentse.


Jó, ha tudja:
Fontos, hogy a szemvizsgálat alatt mindig, mindkét szem legyen nyitva, függetlenül attól, hogy melyik oldal a panaszos, illetve hogy éppen melyik oldalt vizsgálják!


Veszélye:
Veszélytelen


Fájdalom:
A vizsgálat nem fájdalmas.


Lelet:
A talált elváltozástól függően igen különböző lehet. A normál lelet eltérés nélkülinek írja le a szem alkotórészeit.Szerző: Dr. Kabai Magdolna - szemészLektor: Dr. Kökény Zoltán
Szemsérülések

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések