A vizsgálat neve:

Nyelésröntgen

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Nyelésvizsgálat

Célja:
A nyelőcső és a garat nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, e szervek falaiból kiinduló daganatok, illetve egyéb elváltozások röntgenvizsgálattal történő kimutatása.


Leírás:
Azok a szervek, melyeken a röntgensugár akadálytalanul halad át, nem adnak röntgenárnyékot. Ha ezeket a szerveket röntgennel akarjuk vizsgálni, akkor valamilyen módon meg kell tölteni, röntgenárnyékot adó sugárfogó anyaggal. Ezek az anyagok a kontrasztanyagok.

A vizsgálat során képerősítő képernyőjén folyamatosan követhető a lenyelt kontrasztanyag útja, de természetesen egy-egy adott időpillanatban hagyományos felvétel, állókép is készíthető. Több felvételsorozatból álló, időigényes vizsgálat, miközben a pácienst testhelyzet változtatásra kérhetik.

A nyelésröntgenhez a betegnek ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelnie, kis mennyiségben, amely kirajzolja a nyelőcső, majd a gyomor redőzetét. Követhető az útja egészen a nyombélbe.


Előkészítés:
A vizsgálathoz a betegnek nem feltétlenül szükséges üres gyomorral érkeznie, és a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) is beveheti.


Figyelem!:
Terhességet vagy annak gyanúját jelezni kell a vizsgálat előtt. A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!


Jó, ha tudja:
A használt kontrasztanyag hashajtó hatású lehet.


Veszélye:
Bár a vizsgálattal járó sugárterhelés alacsony, elvégzése mellett mégis csak akkor döntenek, ha az általa nyert információ feltétlenül szükséges a kezeléshez, esetleg megváltoztatja az alkalmazott terápiát. A sugárzással járó kockázat eltörpül a nyerhető információkból származó előnyök mellett. Ha a bárium a nyelőcső sérülésén keresztül a mellhártyára vagy a hashártyára kerül, az igen súlyos gyulladást okoz. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség. Épp ezért ha a nyelőcső, garat falának kilyukadásának, perforációjának gyanúja merül fel, akkor a vizsgálatot úgynevezett felszívódó (gyulladást nem okozó) kontrasztanyaggal végzik.


Fájdalom:
A vizsgálat fájdalmatlan.


Lelet:
Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Tartalmazza annak leírását, hogy miként haladt át a kontrasztanyag a nyelőcsövön, milyen az elhelyezkedése, van-e a nyálkahártyán fekélyre utaló tapadó folt vagy telődési többlet, netán a falból kiinduló daganat, milyen a garatképletek alakja, mozgása, miként ürül a kontrasztanyag a gyomor felé.Szerző: Dr. Szabó Noémi - radiológusLektor: Dr. Kökény Zoltán

Szponzorált hirdetések