A vizsgálat neve:

Légzésfunkciós vizsgálat

CéljaLeírásElőkészítés
VeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Célja:
A tüdőbetegségek diagnosztikájában a légzésfunkciós vizsgálat nélkülözhetetlen rutineljárásnak tekinthető, csakúgy, mint a szív vizsgálatánál az EKG.

A légzőrendszer zavarai jól mérhetők. Idült légzőszervi betegségek lefolyásának vizsgálatára, nyomonkövetésére is használják. Tüdőműtétek előtt a sebész, illetve az altatóorvos ennek eredménye alapján dönti el, alkalmas-e a beteg a tervezett műtétre.

A tüdőgondozókban, tüdőosztályokon, magánrendelőkben, de sok háziorvosi rendelőben is el tudják végezni ezt az egyszerű vizsgálatot, amely semmilyen kellemetlenséggel nem jár.


Leírás:
Az orr befogása után a szájba egy csövet illesztenek, ezen keresztül kell nyugodtan, illetve felszólításra erőltetve lélegezni, és ilyenkor mély belégzésre, ill. maximális levegőkifújásra törekedni. A gép a légzési térfogatokat és a légáramlási sebességeket analizálja.

A beteg kora, neme és testmagassága alapján a gép kiszámítja a várt normálértékeket, és ehhez viszonyítja a mért adatokat.

A vizsgálatot legtöbbször két-három alkalommal megismétlik, hogy a beteg megszokja az eszköz használatát, és az ne befolyásolja a vizsgálat eredményét.

A légzésfunkciós értékeknél a legfontosabb annak a megállapítása, hogy a mért adatok a normál tartományba esnek-e, vagy kórosak.

A kóros lelet alapján következtetni lehet arra, hogy milyen légzési zavar áll fenn, az eltérés enyhe vagy súlyos.

Ismételt vizsgálatokkal a betegség lefolyása, valamint a kezelés hatása lemérhető.

Vannak olyan egyszerű áramlásmérő eszközök, amivel pl. az asztmás betegek ellenőrizni tudják saját állapotukat, és ha abban romlást észlelnek idejében segítséget tudnak kérni.


Előkészítés:
Különösebb előkészületre nincs szükség, nem kell az se, hogy éhgyomorra maradjon.


Veszélye:
Veszélytelen vizsgálat.


Fájdalom:
Fájdalmatlan vizsgálat.


Lelet:
A leleten sok rövidítés és számérték látható. Ilyenek például:

VC: vitálkapacitás, a maximális ki-, ill. belégzés közötti térfogatkülönbség.

RV: reziduális volumen, a teljes kilégzés után ennyi levegő marad a tüdőben.

FEV1: erőltetett kilégzési térfogat, 1 másodperc alatt.

FEV1/FVC: Tieffenau-index, a légúti szűkület jelzője.

MMEF vagy FEF 25-75: maximális középkilégzési áramlási sebesség, a FEV 1-nél érzékenyebben jelzi a légutak szűkületét.

A lelet kiértékelés nem egyszerű, így ezt bízzuk az orvosra, ehhez Önnek nem kell értenie.Szerző: Dr. Fülöp Andrea - tüdőgyógyászLektor: Dr. Kökény Zoltán
Asztma
COPD
Tüdőrák

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések