A vizsgálat neve:

Hörgőtükrözés

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Bronhoszkópia

Célja:
A hörgőtükrözés lehetőséget biztosít arra, hogy az orvos végignézze a légcsövet, a hörgőket, így közvetlenül felismerhesse a hörgők és a tüdő elváltozásait.


Leírás:
A bronhoszkópoknak két fő típusa van, a merev bronhoszkóp és a hajlékony bronhofiberoszkóp.

A merevcsöves bronhoszkópia egy 35-40 cm hosszú fémcső, amit egy speciális, a kardnyelőkéhez hasonló, erősen hátrahajtott fejtartás mellett lehet a hörgőbe bevezetni, a vizsgált személy hanyattfekvő testhelyzetében. Mivel nagyon kellemetlen eljárás, ezért ma már csak altatásban és csak speciális esetekben végzik (pl. idegentest-eltávolítás, hörgőprotézis (ún. sztent) behelyezés, gyermekek vizsgálata, nagy vérzések csillapítása, lézerkezelés, heges hörgőszűkületek tágítása esetén).

A beteg oxigénellátása a vizsgálat közben a merev bronhoszkópon keresztül biztosított.

Különféle optikákkal a légcső és a hörgők belseje megtekinthető, valamint szívókatéterek segítségével a váladék leszívható. Speciális fogókkal idegentestek is kivehetők, sőt, szövettani minta is nyerhető a hörgőben látható daganatokból.

A hajlékony bronhofiberoszkóp a gyomortükrözésre szolgáló gasztroszkópnál vékonyabb eszköz, amelyet érzéstelenítő spray-vel végzett helyi érzéstelenítésben, a beteg ülő vagy fekvő helyzetében orron vagy szájon át vezet be az orvos, először a gégén, majd a légcsövön keresztül, a hörgők felé. Sokkal kevésbé megterhelő vizsgálat, mint a merev eszközzel végzett bronhoszkópia. Újabban nemcsak száloptikás eszköz, hanem videóbronhoszkóp is használatos, itt a képet tévéképernyőn nézi a vizsgáló. Ennek képminősége jobb, és az eszköz is kevésbé sérülékeny.

A hörgőtükrözés nemcsak diagnosztikus lehetőségeket biztosít, hanem különféle kezelésekre is alkalmas:
 • Lézerkezelés: jó- és rosszindulatú daganatok hörgőből való eltávolítása, hörgőszűkület kezelése


 • Hörgőn belüli sugárterápia (ún. afterloading kezelés)


 • Hörgőprotézis beültetés: hörgőszűkület vagy daganat esetén alkalmazható


 • Kórosan felszaporodott váladék leszívása tüdőműtét után.


Előkészítés:
Fontos, hogy a vizsgálat előtt 12 órával a beteg ne egyen és ne igyon semmit, illetve ne dohányozzon.

A vizsgálat előtt helyi érzéstelenítést vagy altatást alkalmaznak, majd az eszközt orron, vagy szájon keresztül vezetik le.


Figyelem!:
Miután tájékoztatást kap a vizsgálatról, egy beleegyező nyilatkozatot fognak a beteggel aláíratni, ebben krónikus betegségeiről, esetleges vérzékenységre való hajlamáról, gyógyszerallergiáiról kell nyilatkoznia. Ha nem vállalja a vizsgálatot, a beavatkozás elmaradása akadályozhatja a kórkép diagnosztizálását, és a megfelelő kezelés kiválasztását vagy esetleges műtéti beavatkozás szükségességének eldöntését.

Bizonyos gyógyszerek szedése, ill. betegségek esetén veszélyes lehet szövettani mintát venni, így ezekről - a súlyosabb szövődmények elkerülése miatt - feltétlenül tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost.

Ha gyógyszereket szed, beszélni kell a kezelőorvossal, hogy a vizsgálat előtt beveheti-e ezeket, vagy esetleg szünetet kell tartania.


Jó, ha tudja:
Ha az orvos kóros elváltozást észlel, abból váladék-, sejt- vagy szövetmintát vesz további laboratóriumi, sejttani, ill. szövettani vizsgálatra. Előfordulhat, hogy a hörgőtükrözés közben - a tüdőben levő elváltozás pontosabb megítélésére - röntgenvizsgálatra is szükség lehet.

A vizsgálat után még 2 órán keresztül a betegnek tilos ennie és innia, mivel az érzéstelenítés miatt félrenyelhet.

A vizsgálat előtt és alatt beadott gyógyszerek befolyásolhatják a reakcióképességet, így ha a beteg gépkocsit szeretne vezetni, ennek lehetséges időpontjáról az orvostól kérjen tájékoztatást.


Veszélye:
Az érzéstelenítés és a vizsgálat alatt előfordulhatnak szövődmények:

 • Mintavétel során a hörgő nyálkahártyája vérezhet, emiatt a következő egy-két napban a köpetben vér jelenhet meg. Nagyobb vérzés is kialakulhat, de ennek az esélye kicsi. Ilyenkor vérzéscsillapítókat adnak.


 • A gége, légcső, hörgők sérülései nagyon ritkák, de előfordulhatnak.


 • A vizsgálatot követően rövid ideig rekedtség tapasztalható.


 • Az esetek kis százalékában légmell is kialakulhat, ilyenkor a mellhártya lemezei közé levegő szivárog, ami magától felszívódik, vagy le kell szívni.


 • A légutak fertőzése előfordulhat, láz is jelentkezhet.


 • A gégegörcs nagyon ritka, ilyenkor oxigén adása és más tüneti kezelés a panaszt gyorsan megszünteti.


 • Légzési és keringési komplikációk csak extrém esetekben fordulnak elő.


Fájdalom:
A hajlékony bronhoszkóppal végzett vizsgálat kellemetlen, de nem fájdalmas.

A merev eszközzel történő hörgőtükrözéshez elaltatják, így az sem fáj.


Lelet:
Az elvégzett vizsgálatról leletet kap, ebben az orvos leírja a látottakat, a hangszálak működését, a légcső és a hörgők elváltozásait, illetve felsorolja hogy milyen mintákat vett a vizsgálat során. Ha a beteg műtét előtt áll, ennek elvégezhetőségéről is véleményt fog adni. Szükség esetén a vizsgálat többször megismételhető.Szerző: Dr. Fülöp Andrea - tüdőgyógyászLektor: Dr. Kökény Zoltán

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kapuzárási pánik a férfiaknál

Hiába néz ki úgy, mint egy görög isten. Sármjával jobban hódít, mint ifjú korában. Minden nővel megtanult már bánni. Megszerezte a polgári léttel járó legnagyobb luxust. Távirányítóval nyílnak előtte a kapuk, de a "kapuzárás" bizony még neki is probléma.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések