A vizsgálat neve:

Hangvilla-vizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Célja:
Kvalitatív jellegű hallásvizsgálat, melynek során a jobb és a bal fül, a hangok lég- és csontvezetésének, valamint az ép hallású vizsgáló személy és a beteg hallásának összehasonlítása történik.


Leírás:
A vizsgálatokhoz mély és magas hangú hangvillákat használnak.

Az ún. Wéber-féle vizsgálatnál megpendített mély hangvillát helyeznek a beteg feje tetejére vagy a homloka közepére, és azt kérdezik tőle, hogy mindkét fülével egyforma erősségűnek hallja-e a hangot.

Az ún. Rinné-féle vizsgálat során a hangok lég- és a csontvezetését vizsgálják, és a megpendített hangvillát először a fül elé, a levegőbe tartják, majd a hangvilla talpát a fül mögött, a koponyának a fül mögött kitapintható csecsnyúlványára szorítják. A vizsgálatot mindkét fülön elvégzik.

Az ún. Schwabach-féle vizsgálat során a megpendített hangvilla talpát a csecsnyúlványra szorítják, majd a vizsgáló a saját füle mögé helyezi a hangvillát. Így hasonlítja össze a páciens csontvezetéses hallását a saját, feltételezetten ép hallásával.


Előkészítés:
Előkészítésre nincs szükség.


Figyelem!:
A vizsgálatok nem adnak adatot a halláscsökkenés mértékéről, csak annak fajtájáról, minőségéről (kvalitatív jellegű vizsgálat) tájékoztatják az orvost.

További vizsgálatokra, elsősorban audiometriára lehet szükség.


Jó, ha tudja:
A halláscsökkenésnek két fajtája van. Az idegi vagy percepciós halláscsökkenés, amikor a hallóideg, hallópálya, hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak.

Vezetéses halláscsökkenés a hangvezető (mechanikai) rendszer elemei (pl. a dobhártya, a hallócsontok, a hallójárat) betegek például hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfülgyulladás, dobhártyasérülés következtében.

A hangrezgéseket a belső fül felé nemcsak a dobhártya és a hallócsontocskák továbbíthatják (légvezetés), hanem a koponyacsontok rezgései is (csontvezetés). Ezen alapul a hangvillavizsgálatok egy része.


Veszélye:
Veszélytelen vizsgálat.


Fájdalom:
Nem fájdalmas vizsgálat.


Lelet:
A Wéber-féle vizsgálatnál normális esetben a két fülben egyforma erősséggel hallhatók a hangok.

A Rinné-féle vizsgálat során normális esetben sokkal erősebben hallható a fül elé helyezett hangvilla hangja, mint amikor a koponyához nyomják.

A Schwabach-féle vizsgálat során - feltételezve azt, hogy a vizsgáló hallása ép, - a beteg halláscsökkenés esetén a halláscsökkenés fajtájától függően rövidebb (idegi halláscsökkenés), vagy éppen hosszabb ideig (vezetéses halláscsökkenés) hallja a hangvilla hangját, mint a vizsgáló személy.Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégészLektor: Dr. Kökény Zoltán
Halláskárosodás

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések