A vizsgálat neve:

Hallásvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Audiometria, Audiográfia, Audiogram

Célja:
Kvantitatív jellegű hallásvizsgálat, melynek során a jobb és a bal fül lég- és csontvezetését értékelik. Ez a vizsgálat a tényleges hallóképességről ad felvilágosítást. Meghatározható vele a vizsgált személy hallásküszöbe, vagyis frekvenciánként az a legkisebb hangerősség, amely még hangérzetet kelt.


Leírás:
A vizsgálathoz használt készülékkel, az audiométerrel tiszta, felhangmentes, változtatható erősségű és frekvenciájú hangot lehet előállítani. A frekvenciát Hertz-ben (Hz) adják meg. Általában a 125 - 8000 Hz-ig terjedő tartományban végzik a vizsgálatot. A hang magasságát fél vagy egész oktávonként változtatják. A hang erősségét decibelben (dB) mérik. A hangrezgéseket a fülre helyezett fülhallgatón vagy a fül mögé, a koponya csecsnyúlványára helyezett vibrátoron keresztül közvetítik. A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet. Különböző hangszínű és erősségű hangokat hall, hol a jobb, hol a bal fülén. A hang meghallásakor a vizsgált személy azonos oldalon lévő kezével - megemelésével vagy gombnyomással - jelez. Az adatokat papírlapon rögzítik.


Előkészítés:
Előkészítésre nincs szükség.


Figyelem!:
A vizsgálatok nemcsak a halláscsökkenés mértékéről, de annak fajtájáról, minőségéről is tájékoztatják az orvost.


Jó, ha tudja:
A halláscsökkenésnek két fajtája van. Az idegi vagy percepciós halláscsökkenés, amikor a hallóideg, hallópálya, hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak. Vezetéses halláscsökkenés esetén pedig a hangvezető (mechanikai) rendszer elemei (a dobhártya, a hallócsontok, a hallójárat) betegek, aminek okai lehetnek a hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfül-gyulladás, dobhártyasérülés, stb.. A hangrezgéseket a belső fül felé nemcsak a dobhártya és a hallócsontocskák továbbíthatják (légvezetés), hanem a koponyacsontok rezgései is (csontvezetés). Az audiométerekben a hangerősség skáláján a 0 dB jelzés minden frekvencián az ép hallású fiatal egyének hallásküszöb-értékének átlagát jelenti. A suttogás mintegy 20 dB erősségű, a hangos koncert 80-120 dB-es, míg a sugárhajtású gép zaja 140 dB-es. Néhány órás 85 dB-es vagy erősebb zenehallgatás halláskárosodáshoz vezethet. Az alapvizsgálat mintegy 10-15 percet vesz igénybe, a részletes akár egy órás is lehet.


Veszélye:
Veszélytelen vizsgálat.


Fájdalom:
Fájdalommal nem jár.


Lelet:
A légvezetéses görbe értékeiből a hangvezető-, míg a csontvezetés értékeiből a hangfelfogó rendszer működésére lehet következtetni. A normális hallásküszöb alatti értékek az adott frekvencián jelzik a halláscsökkenés mértékét.Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégészLektor: Dr. Kökény Zoltán
Halláskárosodás

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések