A vizsgálat neve:

Gerinccsapolás

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Lumbálpunkció

Célja:
A lumbálpunkció célja a gerinccsatornában lévő gerincvelői folyadékból (likvor) további vizsgálatokra mintát venni.

A leszívott folyadékot laboratóriumban elemzik, így meghatározható annak összetétele, cukor- és fehérjetartalma, és mikroszkóp alatt az esetleg benne található sejtek, baktériumok is vizsgálhatók. Amennyiben baktériumok vannak a folyadékban, azt tenyésztéssel is ki lehet mutatni. Miközben a tűt bevezetik, a folyadék ürülni kezd, ennek üteméből következtetni lehet annak nyomására is.

Számos idegrendszeri és belgyógyászati betegségre lehet következtetni a vizsgálat eredményéből, többek között agyhártyagyulladásra, sérülésre, szklerózis multiplexre, idegrendszeri daganatokra, de akár cukorbetegségre is.


Leírás:
A beavatkozás közben a beteg félmeztelenül oldalt fekszik, térdeit a hasához húzva, miközben fejét előrehajtja a mellkasához. A vizsgálat közben mindvégig mozdulatlanul kell maradnia. Ez rendszerint pár perc. Deréktájon a bőrét fertőtlenítő oldattal többször lemossák, majd az ágyéki csigolyák (rendszerint a 3-as és 4-es) között tűt szúrnak be, és érzéstelenítő oldatot fecskendeznek be, hogy a beavatkozás ideje alatt ne érezzen fájdalmat. Ezt követően néhány milliliternyi mintát vesznek a gerincvelői folyadékból. A tűt ezután kihúzzák, a szúrás helyét fertőtlenítik, leragasztják.


Előkészítés:
Különösebb előkészületre nincs szükség. Ha a vizsgálatot végző orvos engedi, akkor jobb, ha a beteg nem éhgyomorral érkezik a vizsgálatra, és különösen jó, ha sok folyadékot (vizet) iszik a beavatkozás előtt.

Előfordulhat, hogy beleegyező nyilatkozatot íratnak alá a pácienssel, esetleg friss laborvizsgálatot kérnek előtte (pl. vérzési idő, véralvadási idő, protrombinszint).


Figyelem!:
Ha a páciensnek gyógyszerérzékenysége van, pl. a helyi érzéstelenítő szerekre, mindenképpen jelezze kezelőorvosának.

Ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket (pl. Syncumar, Colfarit, Astrix, stb.) szed, azt is jelezze orvosának, mert ezek növelik a vérzéses szövődmény kockázatát.


Jó, ha tudja:
A beavatkozás elmaradása akadályozhatja a diagnózishoz jutást, a beteg gyógyulását, a megfelelő további kezelés megválasztását.

A beavatkozást jobbára kórházban fekvő betegeknél végzik, de ha ambulánsan történik, utána a páciensnek legalább 6-8 órán át lapos párnán kell feküdnie, és nem kelhet fel.

Az a félelem, hogy a tűt a gerincvelőbe szúrják, és ettől megbénul, alaptalan. Ebben a magasságban a gerincvelő ugyanis már gerincvelői idegekre bomlott, melyek szinte lebegnek a folyadékban, és kitérnek a tű hegye elől.

Előfordulhat, hogy súlyos gerincferdülés, csigolyameszesedés miatt a tűt nem tudják bevezetni a csigolyák között, ekkor megpróbálhatják kicsit feljebb, de lehet, hogy a vizsgálat sikertelenül zárul.

Ha fejfájás alakul ki, azt bőséges folyadékfogyasztással, tartós fekvéssel, esetleg infúzió adásával lehet csökkenteni.


Veszélye:
Leggyakoribb szövődmény a beavatkozás után fellépő fejfájás, ami akár napokig is tarthat.

Az allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a helyi érzéstelenítőszerre kialakuló túlérzékenység egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet.

A tű hegye eret találhat el, ilyenkor a gerincvelői folyadék véresen elszíneződik. A vérzés rendszerint magától megszűnik.

A szúrás nyomán befertőződhet a gerincvelői folyadék, ami agyhártyagyulladást okozhat.

Ha gyanítható, hogy nagy a gerincvelő folyadék nyomása, akkor a vizsgálatot nem végzik el, mert ha a folyadékból leszívnak, az agytörzs az öreglyukba ékelődhet, ami légzésleálláshoz, halálhoz vezethet.

Ha a vizsgálat közben a beteg hirtelen nagyobb mozdulatot tesz, a tű hegye megsértheti a gerincvelőt.


Fájdalom:
Az érzéstelenítő injekció beadása tűszúrással jár.

A testhelyzet esetleg kényelmetlen lehet.


Lelet:
Normális esetben a gerincvelői folyadék tiszta, átlátszó.

Összfehérje tartalma kb. 15-45 mg/100 ml, cukortartalma mintegy 50-80 mg/100 ml, vörösvértesteket, baktériumokat nem tartalmaz, a fehérvérsejtek száma 0-5 közé esik.Szerző: Dr. Kraszny Erika - belgyógyászLektor: Dr. Kökény Zoltán
Amiotrófiás laterálszklerózis

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések