A vizsgálat neve:

Galaktográfia

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Duktográfia

Célja:
A vizsgálat célja, hogy láthatóvá tegye a mammográfiás képeken nem látható, tejutakon belüli, általában vérzést vagy váladékozást okozó apró szövetnövedékeket.


Leírás:
A vizsgálat első lépésében a mellbimbó felől a váladékozó tejcsatornába vékony kanült vezetnek be. Ezen keresztül jódtartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek a tejcsatornába. Ezután mammográfiás felvételt készítenek:

Az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztensnő egy másik lemezzel összenyomja, kilapítja a szervet. Az emlőkről kétirányú felvétel készül.

A felvétel elkészítése után a páciensnek várnia kell, míg a filmeket előhívják, rendszerezik. Pontos adminisztratív munka biztosítja, hogy az elkészült felvételek biztosan a vizsgált személy anyagát tartalmazó kartonhoz kerüljenek. A felvételeket a radiológus orvos átnézi, elolvassa a betegségével kapcsolatos dokumentációt, majd megírja véleményét.


Előkészítés:
Előkészületre nincs szükség.


Figyelem!:
A terhességet a vizsgálat előtt jelezni kell. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

A kontrasztanyag allergiás reakciót válthat ki, ezért a tudott jódérzékenységet feltétlenül jelezni kell a vizsgálatot végző orvosnak.


Jó, ha tudja:
A vizsgálat kellemetlenebb és veszélyesebb az egyszerű mammográfiás szűrővizsgálatnál.

Ezért elvégzése csak akkor indokolt, ha a bimbóból véres váladék ürül, vagy az ürülő váladék sejtjeinek mikroszkópos vizsgálata tejúton belüli betegség gyanúját veti fel.


Veszélye:
Az említett sugárterhelésen és allergiás reakción kívül egyéb veszélye nincs.
Az emlőbimbó bőrén finom sérülés keletkezhet.


Fájdalom:
A vizsgálat kellemetlen. Az erős, éles fájdalmat jelezni kell az orvosnak.


Lelet:
A leletben szerepel, hogy a vizsgált tejút teljesen feltölthető-e kontrasztanyaggal, van-e telítődési akadályt képző elváltozás.Szerző: Dr. Szabó Noémi - radiológusLektor: Dr. Kökény Zoltán
Emlőrák

Egészség témájú olvasnivalók a weben

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések