A vizsgálat neve:

Fluoreszcein angiográfia

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  FLAG

Célja:
Az ideghártya vérkeringésének vizsgálata.


Leírás:
A beteg pupilláit a vizsgálat előtt szemcseppel a lehető legnagyobbra megtágítják. Mintegy félórányi várakozás után a szemfenékről speciális szemfenék vizsgáló-kamerával fényképet készítenek. Ezt követően a könyökhajlati vénába 5 ml fluoreszcein oldatot adnak be, ami a beadás után 10-13 másodperc múlva megjelenik a szemfenéki erekben. Ekkor 1-2 másodpercenként ismét sorozatfelvételeket készítenek. Szükség lehet arra, hogy mintegy 20 perces várakozás után vagy egy későbbi időpontban újabb felvételeket készítsenek.


Előkészítés:
Különösebb előkészítést nem igényel. A vizsgálat pupillatágítást tesz szükségessé.
A szemészeti vizsgálatok előtt tanácsos a kontaktlencséket és a sminket eltávolítani. A vizsgálatok egy része sminkelt szemen, illetve kontaktlencse használata mellett is elvégezhető ugyan, de nem lehet előre tudni, hogy pontosan melyik (milyen) beavatkozás elvégzése válik még szükségessé. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a páciens kifejezetten a kontaktlencse ellenőrzése miatt keresi fel a szemorvost, azonban ilyenkor is legyen felkészülve arra, hogy a kontaktlencséjét átmenetileg ki kell vennie.
A vénásan beadott anyag ritkán hányingert, émelygést okozhat, ezért a vizsgálat tervezett ideje előtt 2-3 órával már nem tanácsos enni, inni.


Figyelem!:
A pupilla fényreakciója és a szem közeli-távoli alkalmazkodása egymással kapcsolt reflexek, ezért a pupillaműködés kiiktatásának idején a páciens homályosan fog látni. Ez a cseppentés után 2-3 órával megszűnik. A tágított pupilla mellett fellépő fokozott fényérzékenység is elmúlik a szemcsepp hatásának elmúltával.
Ha a betegnek zöldhályogja van (glaukóma), akkor a pupillatágítás előtt erre feltétlenül fel kell hívnia a szemorvos figyelmét!
Az orvosnak tudnia kell, ha a vizsgált személynek gyógyszerérzékenysége van, valamint azt is, hogy milyen gyógyszereket szed.
A pupillatágítás következtében kialakuló homályos látás és fényérzékenység miatt ilyenkor nem tanácsos vezetni, sőt ha a beteg mozgása bizonytalan, szédülésre hajlamos vagy idősebb, akkor helyes, ha a vizsgálat után valaki hazakíséri.
Kevésbé bántja a szemet a fény, ha a vizsgálat után napszemüveget visel. Bizonyos gyógyszerek, például pupillaszűkítő szemcseppek használata kerülendő, az ezekkel kapcsolatos kérdéseket meg kell beszélni a szemorvossal.


Jó, ha tudja:
1961-ben vezették be a szemfenéki megbetegedések diagnosztikájában. A pupillatágítás tulajdonképpen a szem fényre bekövetkező spontán reakciójának átmeneti időre történő bénítása, felfüggesztése. Ezáltal megnő a szembe bejutó fény mennyisége és az átlátható terület nagysága. Az e célra kifejlesztett szemcsepp adása után 15-25 perc alatt fejlődik ki a kívánt hatás.
A fényképezéshez speciális készülékre, ún. szemfenék-vizsgáló (fundus)-kamerára van szükség. Az exponálással egybehangolt, rövid idejű és nagy intenzitású villanófényt használnak, hogy megelőzzék a szem reflexes mozgását. A precíz kivitelezéshez elengedhetetlen a pupilla erőteljes tágítása.


Veszélye:
Veszélytelen vizsgálat.
A festékre adott allergiás reakció ritka, de előfordulhat.


Fájdalom:
Nem fájdalmas vizsgálat. A vénás injekció beadása egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár. A tűszúrás helyén bőrbevérzés alakulhat ki.
A vénásan beadott anyag ritkán hányingert, émelygést okozhat. Előfordulhat szájszárazság, vagy éppen fokozott nyálelválasztás, de fémes ízérzés is.


Lelet:
Az ideghártya hajszálerei normálisan nem engedik át a festéket, szivárgás csak kóros körülmények között fordul elő.Lektor: Dr. Kökény Zoltán

Egészség témájú olvasnivalók a weben

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések