A vizsgálat neve:

Csontvelő-mintavétel

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Szternumpunkció, Szternálás, Csontvelő biopszia

Célja:
A vér alakos elemeinek termelése a csontvelőben zajlik, ami a szivacsos és csöves csontok üreges részeiben található. A minta mikroszkópos vizsgálatával a vérképzőszervi betegségeket (többek közt fehérvérűség, vérszegénység, vérlemezkehiány, túlzott mértékű vörösvértestképzés, stb.) lehet diagnosztizálni.


Leírás:
A beavatkozás közben a beteg félmeztelenül, mozdulatlanul fekszik a hátán. A beavatkozás rendszerint csak pár percig tart. A páciens mellkasának közepén, a szegycsont felett bőrét fertőtlenítő oldattal többször lemossák, majd a csont felett érzéstelenítő oldatot fecskendeznek be, hogy a beavatkozás ideje alatt ne érezzen fájdalmat. Ezt követően egy speciális, rövid, de erős, vastag tűvel átszúrják a szegycsont elülső lemezét, a tű hegye így a szivacsos csontállományba jut. Néhány csepp csontvelőt szívnak ki fecskendővel. A tűt ezután kihúzzák, a szúrás helyét fertőtlenítik, leragasztják.


Előkészítés:
Különösebb előkészületre nincs szükség.

Előfordulhat, hogy beleegyező nyilatkozatot iratnak alá a beteggel.


Figyelem!:
Ha a betegnek gyógyszerérzékenysége van, például a helyi érzéstelenítő szerekre érzékeny, mindenképpen jelezze a kezelőorvosának.

Ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket (pl. Syncumar, Colfarit, Astrix, stb.) szed, azt is jelezni kell a beavatkozást végző orvosnak, mert ezek növelik a vérzéses szövődmény kockázatát.


Jó, ha tudja:
A beavatkozás elmaradása akadályozhatja a diagnózishoz jutást, a beteg gyógyulását, a megfelelő további kezelés megválasztását.

A beavatkozást jobbára kórházban fekvő betegeknél végzik, de ambulánsan is elvégezhető.

Mintát a csípőlapátban lévő csontvelőből is lehet venni.


Veszélye:
Vérzés léphet fel a szúrás helyén. A súlyos vérzés ritka.

Az allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a helyi érzéstelenítőszerre kialakuló túlérzékenység egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet.

A szúrás nyomán befertőződhet a csontvelő, de ez igen ritka szövődmény.


Fájdalom:
Az érzéstelenítő injekció beadása tűszúrással jár.

Amikor a tűt beszúrják, a beteg erőteljes nyomást érezhet a szegycsontján, ekkor kellemetlen, recsegő hangot is hallhat.

A csontvelő kiszívásakor kellemetlen szívó érzést, fájdalmat érez a szegycsontjában, de ez pár másodperc alatt megszűnik.


Lelet:
Normális esetben a különböző típusú vérképző sejtek kellő arányban és érettségi állapotban találhatók meg a kenetben. Az ezektől való eltérést dokumentálja a lelet.Szerző: Dr. Kraszny Erika - belgyógyászLektor: Dr. Kökény Zoltán
Agranulocitózis
Aplasztikus vérszegénység
Csontvelődaganatok

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések