A vizsgálat neve:

Bárány-féle egyensúlyvizsgálat

CéljaLeírásElőkészítésFigyelem!
Jó, ha tudjaVeszélyeFájdalomLelet
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:
Egyéb megnevezés:  Forgószékes vizsgálat

Célja:
A Bárány-féle egyensúlyvizsgálat az egyensúlyszerv (labirintus) vizsgálatára szolgál. Szédüléssel járó kórképek esetén annak eldöntésére alkalmas, hogy a panaszokat a belső fülben lévő egyensúlyszerv vagy az ahhoz vezető ideg károsodása okozza-e.


Leírás:
A vizsgálat során mindkét belső fülben lévő egyensúlyszervet vizsgálják. A test (fej) mozgására a labirintusszervben lévő folyadék a tehetetlenség következtében elmozdul. Ez olyan ingerületet vált ki, melynek következtében a szemgolyók reflexesen elmozdulnak, hasonlóan ahhoz, mint amikor járművön utazva az elsuhanó tájat próbálják követni. Ez a szemteke-rezgés a nisztagmus. A vizsgálat során ezt az akaratunktól független szemmozgást figyelik.

A vizsgálat közben a páciens a fejét mintegy 30°-kal előrehajtva ül egy forgatható székben. Ebben a testhelyzetekben a labirintusszerv vízszintes ívjárata valóban vízszintes helyzetbe kerül. A forgószéket 20 másodperc alatt tízszer körbeforgatják, majd hirtelen megállítják. Ezt követően figyelik a fellépő szemteke-rezgést, és azt, hogy mennyi ideig tart. A forgatást ezután az ellenkező irányba is elvégzik, majd figyelik a válaszreakciót.


Előkészítés:
A vizsgálat előtt a beteg ne fogyasszon túl sok és túl nehéz ételt, mert szédülhet, hányingere lehet.

A nyugtatók, altatók, bizonyos allergiaellenes szerek szedése, de az alkohol, kávé fogyasztása, sőt, a cigaretta is kerülendő a vizsgálat előtt, mert befolyásolhatja az eredményt.


Figyelem!:
Szédüléssel járó betegségekben a szédüléses rohamok alatt a vizsgálatot nem végzik el, mert a beteg állapota rosszabbodhat.


Jó, ha tudja:
Az eredménytől függően további tesztek, vizsgálatok elvégzésére lehet szükség.


Veszélye:
Gyakorlatilag veszélytelen vizsgálat.


Fájdalom:
Nem fájdalmas vizsgálat. A hideg, különösen a jeges vízzel végzett ingerlés kellemetlen lehet.
Szédülés, hányinger léphet fel a vizsgálat közben.


Lelet:
A lelet leírja a két oldalra történő ingerlés hatására létrejövő válaszreakciókat, amelyek között normális esetben nincs különbség. Oldalkülönbség esetén további vizsgálatokra lehet szükség.Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégészLektor: Dr. Kökény Zoltán

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések