Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csak ami tökéletes?

kategória: Pszichológia

Az ember lelkében olyan kód működik, amely azt sugallja, hogy ami nem teljes és nem ép, az használhatatlan, ezért a szemétbe dobja inkább az újrahasznosítás helyett - állapította meg egy kanadai kutatás. "A szemétlerakók túlterheltségét és a hulladéközön által okozott környezeti károkat meg lehetne gátolni, ha a gyártók és fogyasztók meg tudnák állni, hogy tökéletesen használható dolgokat, például a behorpadt bádogdobozt vagy a szakadt papírt kidobják. Meg lehet változtatni a termékek külsejét, és azt is, ahogy az emberek a hasznosságukat értelmezik" - idézi a Science Daily tudományos portál Jennifer Argo marketingkutató, az Albertai Egyetem üzleti tanszéke munkatársának az egyetem honlapján megjelent tanulmányát.

Jennifer Argo és kollégája, Remi Trudel (Bostoni Egyetem) megfigyelései és kutatásai során azt tapasztalta, hogy amint egy újra hasznosítható árucikk már nem tökéletesen ép, mert például felbontották a csomagolását, vagy egy papírcsíkot letéptek róla, a vásárlók legtöbbször megszabadultak tőle. Úgy vélik, a folyamat látszólag automatikus, és összefügg a szemét szó szerinti definíciójával: használhatatlan.

"A résztvevők egyik csoportjának egy kis darab papírt adtunk, és arra kértük őket, írják rá, mi mindenre tudnák ezt a kis cédulát használni. Nyolcvan százalékban döntöttek úgy, hogy a papír újrahasznosítható. Automatikusan határoztak, miután valóban hasznát vették, hogy még jól jöhet számukra" - mesélte Jennifer Argo.

Újabb kihívást jelent, ha a termék, amely egyébként használható még, valahogy megsérül, nem tökéletes, esetleg szennyeződött. Az üdítős dobozt általában összelapítják, hogy kevesebb helyet foglaljon a szemétben, de a kutatás legtöbb résztvevője a már horpadtan kapott dobozt is rögtön kidobta. "Úgy látják az emberek, hogy a megrongálódott termék már semmire sem jó. Ha eleve horpadtan kapják, és dönteni kell, mi legyen vele, azt tapasztaltuk, hogy a kukába kerül."

A kutatók szerint az újrahasznosítás leginkább azon múlik, mennyire sikerül az emberek gondolkodását megváltoztatni. Fontos, hogy a forgalmazók és az állam bátorítsa a fogyasztókat a háztartási cikkek újrahasznosításra, a szerves hulladék komposztálására, amilyen mértékben csak lehetséges. Ám ugyanilyen lényeges, hogy a gyártók módosítsák a termékek csomagolását. "Fontos lenne, hogy felbontás után is könnyű legyen épségben tartani a csomagolást. Lehet, hogy ez drágítaná a terméket, mert másképp, más anyagok alkalmazásával kellene csomagolni, de megérné a ráfordítást, mert sokkal többen hasznosítanák újra a termékeket, mint jelenleg" - hangsúlyozta Jennifer Argo.

2013.08.29 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések