Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kivételes memóriájú aggastyánok

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

Amerikai kutatók vizsgálják az úgynevezett "szuper aggok" agyát, hogy titkainak feltárásával megtalálják a módját, hogyan védhetik meg az idős embereket az emlékezetvesztéstől. A kitűnő memóriájú nyolcvan- és kilencvenévesek agyáról készült felvételeken szokatlanul kevés az idős korral járó lerakódás, viszont a figyelemhez és emlékezethez köthető agyszövet nagy tömegét fedezték fel - tudósított a The Daily Mail online kiadása a kutatásról.

Sokáig élnek az emberek, ám késői éveinket nem feltétlenül élvezik, a kutatók ezért azt remélik, hogy a "Szuper időskor kutatás" olyan tényezőket tár fel, melyeken lehet változtatni, így segíthetnek az öregkort jól megélni - mondta Emily Rogalsky, a kutatás vezetője, a Northwestern Egyetem és a chicagói Alzheimer-kór Központ neurológusa. A központ folyamatosan keres önkénteseket a vizsgálathoz, ám a jelentkezők eddig mindössze tíz százaléka felelt meg a feltételeknek. Több mint négyszáz önkéntes agyát vizsgálták meg, és csak 35 volt a kritériumok szerint alkalmas a kutatás céljaira, tehát a népesség valóban szűk csoportjáról van szó. A csoport tagjai közt 96 éves nyugdíjas neurológus, 92 éves holokauszt-túlélő és 81 éves, napi egy doboz cigarettát elszívó, esténként vermutot ivó üzletember is akad.


Azok kerültek be a kutatásba, akik megfelelően töltötték ki a mentális képességeiket vizsgáló tesztcsomagot, ők ezután rendszeres orvosi vizsgálaton esnek át. Az egyik memóriateszten például tizenöt szót kell harminc perc elteltével felidézni. A "szuper aggok" legalább kilencre emlékeznek, míg a nyolcvanévesek többnyire csak egy párat képesek észben tartani - állították a kutatók.

A mágneses rezonanciás (MR) képalkotással készült agyi felvételek azt is megmutatták, hogy a részvevők agykérge, vagyis az agy külső része, mely többek közt a memória területe is, sokkal vastagabb náluk, mint általában a nyolcvan-kilencvenéveseké. A vizsgálat résztvevői a kutatók szerint energikusabbak, pozitívabbak és érdeklődőbbek is, mint a hasonló korúak. Emily Rogalsky elmondta, azt is vizsgálják, hogy ezek a vonások segítenek-e frissen tartani az agyat. Korábbi kutatások már összefüggést láttak a pozitív életszemlélet és az általánosan jó egészségi állapot között, ám még nem világos, melyik ok, melyik az okozat.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.28 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések