Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kivételes memóriájú aggastyánok

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

Amerikai kutatók vizsgálják az úgynevezett "szuper aggok" agyát, hogy titkainak feltárásával megtalálják a módját, hogyan védhetik meg az idős embereket az emlékezetvesztéstől. A kitűnő memóriájú nyolcvan- és kilencvenévesek agyáról készült felvételeken szokatlanul kevés az idős korral járó lerakódás, viszont a figyelemhez és emlékezethez köthető agyszövet nagy tömegét fedezték fel - tudósított a The Daily Mail online kiadása a kutatásról.

Sokáig élnek az emberek, ám késői éveinket nem feltétlenül élvezik, a kutatók ezért azt remélik, hogy a "Szuper időskor kutatás" olyan tényezőket tár fel, melyeken lehet változtatni, így segíthetnek az öregkort jól megélni - mondta Emily Rogalsky, a kutatás vezetője, a Northwestern Egyetem és a chicagói Alzheimer-kór Központ neurológusa. A központ folyamatosan keres önkénteseket a vizsgálathoz, ám a jelentkezők eddig mindössze tíz százaléka felelt meg a feltételeknek. Több mint négyszáz önkéntes agyát vizsgálták meg, és csak 35 volt a kritériumok szerint alkalmas a kutatás céljaira, tehát a népesség valóban szűk csoportjáról van szó. A csoport tagjai közt 96 éves nyugdíjas neurológus, 92 éves holokauszt-túlélő és 81 éves, napi egy doboz cigarettát elszívó, esténként vermutot ivó üzletember is akad.


Azok kerültek be a kutatásba, akik megfelelően töltötték ki a mentális képességeiket vizsgáló tesztcsomagot, ők ezután rendszeres orvosi vizsgálaton esnek át. Az egyik memóriateszten például tizenöt szót kell harminc perc elteltével felidézni. A "szuper aggok" legalább kilencre emlékeznek, míg a nyolcvanévesek többnyire csak egy párat képesek észben tartani - állították a kutatók.

A mágneses rezonanciás (MR) képalkotással készült agyi felvételek azt is megmutatták, hogy a részvevők agykérge, vagyis az agy külső része, mely többek közt a memória területe is, sokkal vastagabb náluk, mint általában a nyolcvan-kilencvenéveseké. A vizsgálat résztvevői a kutatók szerint energikusabbak, pozitívabbak és érdeklődőbbek is, mint a hasonló korúak. Emily Rogalsky elmondta, azt is vizsgálják, hogy ezek a vonások segítenek-e frissen tartani az agyat. Korábbi kutatások már összefüggést láttak a pozitív életszemlélet és az általánosan jó egészségi állapot között, ám még nem világos, melyik ok, melyik az okozat.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.28 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések