Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszer szervelőállításra

kategória: Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

A test bizonyos részeinek formálódása a pókok hálószövési folyamatához hasonlít - állapították meg az University College London kutatói, akik őssejtek és polimerek keverésével figyelték meg a párhuzamot. A tudósok úgy vélik, hogy a technológia ismerete minden eddiginél hatékonyabbá teheti a beültetésre szánt szervek megalkotását. Ennek bizonyítására vérereket állítottak elő egerek számára.

A laboratóriumi szervelőállításra több módszert is alkalmaznak. Az egyiknél egy szintetikus vázra építik a beteg saját sejtjeit, s ezt ültetik be a szervezetbe. Néhány páciens már ilyen húgyhólyaggal él. Másik módszer egy halott testéből kiemelt szerv megtisztítása a negatív sejtektől, amelynek a végén ugyancsak egy fehérjeváz marad, amelyre ráépíthetőek a beteg sejtjei. Sikerült már így új légcsövet előállítani.

A londoni szakértők által felfedezett "elektrospinning" technológia áthidalja a fehérjevázra történő sajátsejtépítés nehézségeit, mert a sejtek eleve bekerülnek a befogadó testébe. A beavatkozás egy sejteket és polimereket tartalmazó vegyülettel kezdődik, amelyben egy tízezer voltos elektromos tű segítségével rajzolódik ki a szál. "Úgy tudtuk formázni ezt a sejtekből és polimerekből álló szálat, mint ahogy a pók a hálóját - magyarázta dr. Suwan Jayasingh. - Matracszerű vastagságot sikerült elérni, amibe rögtön beágyazhatók a további sejtek."

Az elektrospinning technológiával a szálak forgástengely mentén történő keresztöltésével vérereket sikerült létrehozni úgy, hogy a tengely félig alámerült az élő sejtek táplálására szolgáló folyadékba. A Small című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján három elkülönült rétegből álló vérereket tudtak megalkotni.

"Jelenleg nincs olyan módszer, amellyel szervet lehetne létrehozni. De ezzel a technológiával lehetőség nyílik a hibásan működő szerv javítására" - mondta dr. Jayasingh. Elképzelése szerint például egy szívroham után lehetne rehabilitálni vele a szívet.

2013.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések