Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A falak nem állják a szén-monoxid útját

kategória: Gondolta volna?

Seattle-i kutatók kimutatták, hogy a szén-monoxid gáz könnyedén áthatol a gipszkarton falakon, és megmérgezi a ház lakóit. Az eredmények rávilágítanak a szén-monoxid érzékelő eszközök telepítésének jelentőségére a lakóházakban, mivel még a saját berendezések rendszeres ellenőrzésével sem akadályozható meg az, hogy a más forrásból származó halálos gáz a falon átjutva a légtérbe kerüljön.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely az autók kipufogógázában és az olyan üzemanyagégető forrásokban fordul elő, mint a generátorok, a faszenes grillek, a gáztűzhelyek vagy a fatüzelésű kályhák. "Minden égésforrás termel bizonyos mennyiségű szén-monoxidot, függetlenül attól, milyen tiszta égésű a berendezés" - magyarázta a Journal of the American Medical Association legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Neil Hampson, a seattle-i Virginia Mason Orvosi Központ kutatója.

Az Egyesült Államokban huszonöt államban követelik meg a jogszabályok a lakosságtól, hogy szereljenek be szén-monoxid riasztót, de ezek közül 10 államban felmentést kapnak azok az otthonok, ahol nincs belső szénmonoxid-forrás. A szakértők azonban attól tartanak, hogy ez a kivétel a mérgezéses balesetek számának növekedéséhez fog vezetni olyan társasházakban, ahol a lakások közös falakkal rendelkeznek.

A kísérlet során a kutatók kimutatták, hogy a gipszkarton pórusai 1 milliószor nagyobbak, mint egy szén-monoxid molekula, ezért a gáz könnyedén áthalad ezen a porózus gáton. A lefestett gipszkarton valamivel lassabban ereszti át a gázt.

A szakértők szerint csak a megfelelően működő szén-monoxid érzékelők képesek kimutatni a lakásban felgyűlt szén-monoxidot, ennek ellenére sok otthonban vagy egyáltalán nincs ilyen készülék, vagy nincs működőképes állapotban. A becslések szerint az amerikai otthonok csupán 30 százalékában van üzemképes szén-monoxid érzékelő. A füstjelző készülékektől eltérően a szén-monoxid érzékelőket bárhová fel lehet szerelni a fal aljától a mennyezetig, és szintenként csak egy készülékre van szükség. Ha a riasztó megszólal, azonnal el kell hagyni a lakást, és ki kell hívni a tűzoltókat.

2013.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések