Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A falak nem állják a szén-monoxid útját

kategória: Gondolta volna?

Seattle-i kutatók kimutatták, hogy a szén-monoxid gáz könnyedén áthatol a gipszkarton falakon, és megmérgezi a ház lakóit. Az eredmények rávilágítanak a szén-monoxid érzékelő eszközök telepítésének jelentőségére a lakóházakban, mivel még a saját berendezések rendszeres ellenőrzésével sem akadályozható meg az, hogy a más forrásból származó halálos gáz a falon átjutva a légtérbe kerüljön.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, amely az autók kipufogógázában és az olyan üzemanyagégető forrásokban fordul elő, mint a generátorok, a faszenes grillek, a gáztűzhelyek vagy a fatüzelésű kályhák. "Minden égésforrás termel bizonyos mennyiségű szén-monoxidot, függetlenül attól, milyen tiszta égésű a berendezés" - magyarázta a Journal of the American Medical Association legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Neil Hampson, a seattle-i Virginia Mason Orvosi Központ kutatója.

Az Egyesült Államokban huszonöt államban követelik meg a jogszabályok a lakosságtól, hogy szereljenek be szén-monoxid riasztót, de ezek közül 10 államban felmentést kapnak azok az otthonok, ahol nincs belső szénmonoxid-forrás. A szakértők azonban attól tartanak, hogy ez a kivétel a mérgezéses balesetek számának növekedéséhez fog vezetni olyan társasházakban, ahol a lakások közös falakkal rendelkeznek.

A kísérlet során a kutatók kimutatták, hogy a gipszkarton pórusai 1 milliószor nagyobbak, mint egy szén-monoxid molekula, ezért a gáz könnyedén áthalad ezen a porózus gáton. A lefestett gipszkarton valamivel lassabban ereszti át a gázt.

A szakértők szerint csak a megfelelően működő szén-monoxid érzékelők képesek kimutatni a lakásban felgyűlt szén-monoxidot, ennek ellenére sok otthonban vagy egyáltalán nincs ilyen készülék, vagy nincs működőképes állapotban. A becslések szerint az amerikai otthonok csupán 30 százalékában van üzemképes szén-monoxid érzékelő. A füstjelző készülékektől eltérően a szén-monoxid érzékelőket bárhová fel lehet szerelni a fal aljától a mennyezetig, és szintenként csak egy készülékre van szükség. Ha a riasztó megszólal, azonnal el kell hagyni a lakást, és ki kell hívni a tűzoltókat.

2013.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések