Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A réz és az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór

Az étellel bevitt, túl nagy mennyiségű réz hozzájárulhat Alzheimer-kór kialakulásához - állapította meg egy amerikai tanulmány. A kutatók véleménye azonban megoszlik, mivel más munkák szerint a réz valójában védi az agyat. Az új amerikai kutatás mindenesetre azt tárta fel, hogy az elbutulás okának tartott fehérje eltávolításáért küzdő agy nagy mennyiségű rezet bocsátott ki - idézi a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.

A réz az emberi étrend alapvető alkotóeleme, a szervezetnek szüksége van rá. A vezetékes víz rézcsöveken érkezik, a vörös hús, a kagyló, a zöldségek és a gyümölcsök is jó forrásai ennek a nyomelemnek.

A New York-i Rochester Egyetem kutatócsoportja egereken végzett kísérleteiből arra következtetett, hogy a réz hatással van arra a folyamatra, amellyel a vér az agyat védelmezi. Azoknak az egereknek, amelyeknek ivóvize több rezet tartalmazott, több réz épült be az agyi ereibe. A kutatók szerint ez befolyásolta a védelem működését, azaz megnehezítette, hogy az agy megszabaduljon a béta-amiloid nevű fehérjétől. Az Alzheimer-kór egyik jele az amyloidplakkok kialakulása a pusztuló agyban.


"Úgy tűnik, idővel a réz annyira felhalmozódik, hogy hátráltatja a folyamatot, mely az agyból kiválasztja a béta-amiloidot. A réz az amyloid termelődését is elősegíti, tehát kétszeres a kár: megakadályozza a kiürülését, miközben fokozza a képződését" - magyarázta Rashid Deane, a kutatás vezetője. Exley, a Keele Egyetem biokémikusa azonban az ellenkező eredményre jutott: "Legutóbbi munkánk során azt fedeztük fel, hogy az öregedéssel és az Alzheimer-kórral csökken az agy teljes rézszintje. Azt is bizonyítottuk, hogy a réz kisebb mennyisége összefügg az agyszövetek kiterjedtebb amiloid-lerakódásaival" - kommentálta a tanulmányt Chris Exley.

"A friss kutatás ugyan segít megérteni, hogyan segíti elő a réz az Alzheimer-kór kialakulását egerekben, de az eredményt további kísérleteknek kell megerősíteniük. Túl korai lenne arra következtetni, hogy a normális rézbevitel hatással lenne az emberi Alzheimer-kór kialakulására vagy súlyosbodására" - mondta Eric Karran, a brit Alzheimer-kutató Intézet munkatársa.

Doug Brown, a brit Alzheimer Társaság munkatársa szerint: "a réz a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Ezeket a kutatási eredményeket óvatosan kell fogadni, és nem szabad kizárni a rezet az étrendből. Szerepét további kutatásoknak kell pontosítaniuk."

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.26 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések