Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfiak szíve van nagyobb veszélyben

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas koleszterinszint sokkal nagyobb veszélyt jelent a középkorú férfiakra nézve az első szívroham jelentkezését illetően, mint a nőkre - derül ki egy friss tanulmányból, amelyhez több mint 40 ezer embert figyeltek meg. Az Epidemiology című szakfolyóirat szeptemberi számában megjelent eredmények alapján a magas koleszterinszintnek olyan negatív szinergizáló hatása van a férfiaknál, amit a nőknél nem lehetett megfigyelni.


A férfiak és a nők kezelése azonban jelenleg nem különbözik a gyakorlatban. "Fokozott prevencióval jelentősen lehetne csökkenteni az első szívroham bekövetkezésének kockázatát a férfiak körében" - mondta Erik Madssen, a Norvég Műszaki és Tudományegyetem (NTNU) szakértője a munkatársával, Lars Erik Laugsanddal közösen írt értekezése kapcsán.

A kutatók egy országos egészségügyi kérdőív 1995 és 1997 között felvett adatait elemezték, amely vérmintát is tartalmaz több mint 65 ezer embertől. Mivel a kutatók feltételezték, hogy a női nemi hormonok védhetnek az első szívrohammal szemben, csak a 60 éven aluliakra korlátozták a megfigyelést. Végül 23 414 nő és 20 725 férfi adatait elemezték. A 12 éves követési időszakban 157 nőnél és 553 férfinál jelentkezett szívroham. A kutatás második szakaszában a 60 éven felülieket is megvizsgálták, ami újabb 20 138 egyén bevonását jelentette. Itt azonban nem mutatkozott az említett negatív összefüggés a férfiakra vonatkozóan.

"Eredményeink alapján a magas koleszterinszintű középkorú férfiaknál jelentősen nagyobb a miokardiális infarktus bekövetkezésének kockázata, mint ahogy azt eddig feltételezték. Így náluk hatékonyabb kezelésre van szükség, ami a megelőzés erejével életeket menthet" - összegezték a szakértők.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.27 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések