Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ki emlékszik az álmaira?

kategória: Neurológia

Különböznek az álmaikra rendszeresen visszaemlékezni képes egyének alfa agyhullámai azoktól, akik nem tudják felidézni álmaikat - fedezték fel a Lyoni Idegtudományi Intézet és a Lyoni Egyetem (Franciaország) munkatársai.

A több évszázados kutatások ellenére álmainkat még mindig rejtély övezi. Több más furcsaság mellett azt sem tudjuk, egyesek miért képesek visszaidézni álmaikat, mások pedig nem. A kérdés megválaszolásához egy lépéssel közelebb jutott Perrine Ruby és munkacsoportja.

A Frontiers in Consciousness Research oldalain bemutatott vizsgálat során 36 fiatal önkéntest tanulmányoztak - a csoport fele szinte minden éjszakát követően emlékezett álmaira, a másik maximum havi egyszer-kétszer. A tesztalanyok alvás közben EEG-elektródákat, és fülhallgatókat viseltek, így monitorozva az ébredő agyhullámokat, illetve az adott alanyt keresztnevén szólítva stimulálták az agy működését. Ez utóbbi gyakorlatot ébrenlét közben is megismételték.

Mindkét vizsgálati csoport reagált alvás közben a nevére, azonban az álmaikra jobban emlékezők között intenzívebb volt ez a reakció. Meglepő módon ez utóbbinál az agyhullámok kiugrása erősebbnek bizonyult, mint az a változás, melyet a kutatók ébrenlétkor detektáltak. Emellett az alvási ciklus alatt az éberebb periódus hosszabb volt, mint az álmaikra kevéssé emlékezőknél (átlagosan 30 perc, szemben a 15 perccel). Mindazonáltal a jelenség magyarázatára csak spekulációk állnak rendelkezésre, ezért a tisztázás újabb vizsgálatokat igényel.

2013.08.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulásról általában

A csontritkulás a csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

tovább


Szponzorált hirdetések