Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldogtalanná tesz a Facebook?

kategória: Pszichológia

A virtuális társasági élet és a sok "like" ellenére a Facebook használata a legújabb kutatás szerint boldogtalanabbá tehet bennünket. "A Facebook első pillantásra értékes módja a társas kapcsolatok alapvető emberi igényének kielégítésének - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Ethan Kross, a Michigani Egyetem szociálpszichológusa. - Ahelyett azonban, hogy fokozná a jó közérzetet, valójában épp ellenkező hatást gyakorol: aláássa." John Jonides, a tanulmány társszerzője szerint ez kulcsfontosságú eredmény, mert a közösségi média emberek életére gyakorolt hatásának legmélyére hatol.

A 82 Facebook-felhasználó fiatal felnőtt részvételével készült kutatásból az derült ki, hogy minél többet használták az alanyok a Facebookot egy adott időtartamon belül, annál nagyobb mértékben csökkent boldogságuk és életelégedettségük szintje. Ezzel szemben a személyes kapcsolatok idővel a résztvevők jobb közérzetét eredményezték.

Habár a kutatók nem tudták bizonyítani az összefüggést, két lehetséges magyarázatot találtak eredményeikre. Az egyik az, hogy az emberek nem használják nagyobb valószínűséggel a Facebookot, amikor rosszul érzik magukat. A másik pedig az, hogy bár az emberek nagyobb eséllyel használják a Facebookot, amikor magányosak, a magányosság és a Facebook használata egymástól függetlenül egyaránt előre jelzi a későbbi boldogságot.

A kutatás eredményei részletesen a PLoS One legfrissebb számában olvashatók.

2013.08.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések