Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldogtalanná tesz a Facebook?

kategória: Pszichológia

A virtuális társasági élet és a sok "like" ellenére a Facebook használata a legújabb kutatás szerint boldogtalanabbá tehet bennünket. "A Facebook első pillantásra értékes módja a társas kapcsolatok alapvető emberi igényének kielégítésének - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Ethan Kross, a Michigani Egyetem szociálpszichológusa. - Ahelyett azonban, hogy fokozná a jó közérzetet, valójában épp ellenkező hatást gyakorol: aláássa." John Jonides, a tanulmány társszerzője szerint ez kulcsfontosságú eredmény, mert a közösségi média emberek életére gyakorolt hatásának legmélyére hatol.

A 82 Facebook-felhasználó fiatal felnőtt részvételével készült kutatásból az derült ki, hogy minél többet használták az alanyok a Facebookot egy adott időtartamon belül, annál nagyobb mértékben csökkent boldogságuk és életelégedettségük szintje. Ezzel szemben a személyes kapcsolatok idővel a résztvevők jobb közérzetét eredményezték.

Habár a kutatók nem tudták bizonyítani az összefüggést, két lehetséges magyarázatot találtak eredményeikre. Az egyik az, hogy az emberek nem használják nagyobb valószínűséggel a Facebookot, amikor rosszul érzik magukat. A másik pedig az, hogy bár az emberek nagyobb eséllyel használják a Facebookot, amikor magányosak, a magányosság és a Facebook használata egymástól függetlenül egyaránt előre jelzi a későbbi boldogságot.

A kutatás eredményei részletesen a PLoS One legfrissebb számában olvashatók.

2013.08.25 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések