Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egyiknek fáj, a másik nem alszik

kategória: Alvászavar

A legújabb kutatási eredmények szerint ha az ön párja térd-csontízületi gyulladás következtében krónikus fájdalomtól szenved, az az ön alvását és kedélyállapotát is befolyásolja! A Pain szeptemberi számában megjelenő kutatáshoz 145 házaspárt kértek fel, akik közül az egyik házastárs térd csontízületi gyulladásban szenvedett, ami közepes-erős fájdalommal járt. A résztvevők 22 egymást követő éjszaka után jegyezték le naponta a fájdalomszintet, az alvás minőségét, és azt, hogy mennyire érezték kipihentnek vagy felfrissültnek magukat reggel.


Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a betegek a nap végén erősebb térfájdalmat tapasztaltak, házastársuk aznap éjjel rosszabbul aludt, és másnap reggel kevésbé felfrissülve ébredt. Azok a házastársak, akik depressziós tünetekkel és rossz hangulatban ébredtek, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak rossz alvásminőséget, és kevésbé frissítő alvást. Ez az összefüggés azoknál a pároknál volt a legerősebb, akik a legszorosabb házastársi kapcsolatban álltak egymással.

"Az alvás létfontosságú az egészségünk szempontjából, ezért azok az emberek, akiknek alvását párjuk fájdalma befolyásolja, a testi és lelki panaszok nagyobb kockázatának vannak kitéve - mondta a kutatás vezetője, Lynn Martire, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa. - Ráadásul a rosszabbul alvó házastárs kevésbé együttérzően tud viseltetni a beteg tünetei és támogatási igénye iránt."

A térdfájdalomtól szenvedő betegek többsége a kutatók szerint nem tud kényelmesen pihenni az ágyban, sokáig ébren marad, ez zavarja párja alvását. A rossz alvás pedig megnöveli a gondozó házastársra leselkedő egészségügyi rendellenességek, köztük a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Az én házam az én váram

Tetszik, nem tetszik, a reflexek az élet második felében lassulnak, a mozgás szükségszerűen óvatosabbá válik, és jócskán felértékelődik az, amire eddig kevés gondot fordítottunk: az otthon biztonsága.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések