Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így lesz tele a hal telítetlen zsírsavval

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Miként lehet feljavítani a tenyésztett halak telítetlenzsírsav-tartalmát? - ezt kutatják a Saskatchewani Egyetem (Kanada) munkatársai. Az régóta ismeretes, hogy a telítetlen omega-3 zsírsavak előnyösen hatnak az egészségre. Az ilyen zsírok legkézenfekvőbb forrásai a tengeri halak és más tengeri étkek.

Az állattartás legdinamikusabban fejlődő ága a haltenyésztés, de a túlnépesedéssel párhuzamosan a hal ára is egyre nő, mint minden élelmiszeré. Ezért az iparág egyre olcsóbb alternatívákat keres ahhoz, hogy megfelelő minőségű halolajhoz lehessen jutni.

A Canadian Journal of Animal Science oldalain bemutatott stratégia arra irányult, hogy miként lehetne növelni a szivárványos pisztráng telítetlen zsírsavtartalmát. A kutatók a növényi olaj alapú étrendet korianderolajjal egészítették ki, így serkentve azt a kémiai folyamatot, amit az előalakot jelentő alfa-linolénsav telítetlen zsírsavvá alakulásához vezet.

Ezt követően a halakból készült filé nagyobb mennyiségben tartalmazta a legfontosabb zsírsavakat, ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy a beavatkozás nem jár káros hatással. Dr. Murray Drew és munkatársainak felfedezése vélhetően nagy hatással lesz a haltenyésztés gyakorlatára.

2013.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Félúton

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések