Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így lesz tele a hal telítetlen zsírsavval

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Miként lehet feljavítani a tenyésztett halak telítetlenzsírsav-tartalmát? - ezt kutatják a Saskatchewani Egyetem (Kanada) munkatársai. Az régóta ismeretes, hogy a telítetlen omega-3 zsírsavak előnyösen hatnak az egészségre. Az ilyen zsírok legkézenfekvőbb forrásai a tengeri halak és más tengeri étkek.

Az állattartás legdinamikusabban fejlődő ága a haltenyésztés, de a túlnépesedéssel párhuzamosan a hal ára is egyre nő, mint minden élelmiszeré. Ezért az iparág egyre olcsóbb alternatívákat keres ahhoz, hogy megfelelő minőségű halolajhoz lehessen jutni.

A Canadian Journal of Animal Science oldalain bemutatott stratégia arra irányult, hogy miként lehetne növelni a szivárványos pisztráng telítetlen zsírsavtartalmát. A kutatók a növényi olaj alapú étrendet korianderolajjal egészítették ki, így serkentve azt a kémiai folyamatot, amit az előalakot jelentő alfa-linolénsav telítetlen zsírsavvá alakulásához vezet.

Ezt követően a halakból készült filé nagyobb mennyiségben tartalmazta a legfontosabb zsírsavakat, ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy a beavatkozás nem jár káros hatással. Dr. Murray Drew és munkatársainak felfedezése vélhetően nagy hatással lesz a haltenyésztés gyakorlatára.

2013.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések