Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszer a látásromlás ellen

kategória: Szemészet

A szemmozgást szabályozó rendszer rendkívül alkalmazkodó, és néhány órán belül képes módosításokat végrehajtani, amikor valami akadályozza a látási képességünket. A Current Biology augusztus 15-ei számában közzétett tanulmányukban a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói arról számolnak be, hogy eredményeik új lehetőséget nyújthatnak a sárgafolt-elfajulásban szenvedő betegeknek arra, hogy jobban megbirkózzanak a látásvesztéssel.

A betegség az úgynevezett foveális (közvetlen) látás fokozatos elvesztésével jár, ami a látás leromlásához, illetve vaksághoz vezet. A fovea a retina kisméretű, központi része. Az emberek állandóan mozgatják a szemüket, hogy a foveát a látott kép különböző részeire fókuszálják, és így hozzanak létre képeket a környezetükről. "A szemmozgást vezérlő rendszer sokkal alkalmazkodóbb, mint eddig gondoltuk - magyarázta a kutatás vezetője, Bosco Tjan. - Kimutattuk, hogy a normális látással rendelkező emberek gyorsan képesek alkalmazkodni a foveális látásukat ért ideiglenes akadályoztatáshoz azzal, hogy az új fókuszpontot a perifériás látómezőjükben alakítják ki."

Kísérletükben ő és munkatársai hat normális látású fiatal felnőttben szimulálta a foveális látás elvesztését. Ezt úgy érték el, hogy a vizuális képet egy szürke koronggal blokkolták, amely követte a résztvevők tekintetét. Ezután arra kérték az alanyokat, hogy végezzenek tárgykövetési és vizuális keresési feladatokat. A résztvevők három óra múlva módosították szemmozgásukat, és megbirkóztak a kihívással. Ezt a képességet néhány hétig meg is őrizték, és ez idő alatt mindig képesek voltak alkalmazni, valahányszor a foveális látásukat gátolták.

Az alkalmazkodás gyorsasága meglepte a kutatókat. A sárgafolt-elfajulásban szenvedő betegek látása is alkalmazkodik, de náluk ez a folyamat általában hónapokig tart. Az új eredmények arra utalnak, hogy a kísérletben használt látható szürke korong segítségével felgyorsítható lehet ez az alkalmazkodás.

2013.08.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések