Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Talán az agy tehet a halálközeli fényélményről

kategória: Neurológia

A halálhoz közeli állapotban többek által is megtapasztalt fényélményt feltehetően az agy elektromos aktivitásának átmeneti növekedése okozza a szív megállása után - állítják amerikai kutatók. A Michigani Egyetemen patkányokon figyelték az agy "haldoklásának" pillanatait neurofiziológiai szempontból. A patkányokat szívverésük megállításával a klinikai halál állapotába juttatták, amikor az agy már nem kap vért.

A kutatók elektroenkefalográffal figyelték a 9 patkány agyi tevékenységét, és azt tapasztalták, hogy a szív utolsó dobbanását követő 30 másodpercben jelentősen megnövekedett az összehangolt agyi aktivitás, amely nagyon is "tudatánál" lévő és felfokozottan működő agyra utal, ráadásul aktívabbra, mint normál ébrenléti állapotban. Főként a magas frekvenciájú agyhullámok, az úgynevezett gammarezgések ugrottak meg. Embereknél ez jellemzően akkor mutatkozik, amikor megpróbálnak összekapcsolni információkat az agy különböző részeiből. Az amerikai kutatók csaknem ugyanolyan agygörbét rögzítettek az összes patkánynál, ami a jelenség általánosságát támasztja alá.

Emberek esetében a halálközeli állapotból visszatérők ötöde számol be "túlvilági élményről": fehér fényű látomásról, élete lepergéséről, vagy arról, hogy "felülemelkedve magán" kívülről látta a testét és annak környezetét. A BBC az amerikai kutatással kapcsolatban megkérdezte Jason Braithwaite-et, a Birminghami Egyetem tudósát, szerinte rendkívüli körülmények között, mint például a halálközeli állapot, az agy hiperaktívvá válhat.

2013.08.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések