Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túlképzett depressziósok

kategória: Depresszió, Pszichológia

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a szükségesnél alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek bizonyos mentális rendellenességek fokozott kockázatának vannak kitéve, most azonban az is kiderült, hogy a túlképzettség is kedvezőtlen hatást gyakorolhat a mentális egészségre. Az Amerikai Szociológiai Társaság New York-i éves konferenciáján bemutatott kutatás, amelyben több mint 16 600 huszonöt és hatvan év közötti, összesen 21 európai országból származó munkavállaló adatait elemezték, azt mutatta, hogy a túlképzett emberek, vagyis azok, akik magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint a mit állásuk megkíván, a depresszió megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

A kutatást végző Genti Egyetem kutatói Piet Bracke vezetésével arról számoltak be, hogy ennek oka valószínűleg a kihívás hiánya a munkahelyükön, valamint az, hogy nem hasznosíthatják az oktatásuk során elsajátított ismereteiket. Valószínűleg az is beleszámít, hogy állásuk alacsonyabb státuszú és presztízsű, és instabil támogatási hálózatuk is hozzájárulhat a depresszió magasabb kockázatához.

A korábbi európai kutatások azt mutatták, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségű emberek a súlyos és gyakori depressziós tünetek körülbelül kétszer nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint a magasabb iskolai végzettségűek, ez a kockázat azonban országonként eltér. Az új kutatásból az is kiderült, hogy ha sok magasan iskolázott ember van egy országban, az kedvezőtlen hatást gyakorolhat az összes főiskolai és egyetemi végzettségű emberre. Az olyan országokban például, ahol a magasabb iskolai végzettség nem jelent biztosabb munkahelyet vagy magasabb fizetést, általában még a végzettségüknek megfelelő állással rendelkező diplomások mentális egészsége is hanyatlóban van.

2013.08.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések