Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégis tud regenerálódni az agy?

kategória: Neurológia, Őssejt

Hosszú ideig úgy vélték, hogy az egészséges agysejtek nem tudnak regenerálódni, miután az agydaganat elpusztítását célzó sugárzás éri őket. A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem legújabb egérkísérletéből azonban, amelyet a Stem Cells szakfolyóiratban tett közzé, az derül ki, hogy a neurális őssejtek, az új agysejtek forrásai, ellenállnak a besugárzásnak, és fel lehet ébreszteni őket egy hibernációhoz hasonló állapotból, hogy szaporodjanak, és új sejteket hozzanak létre, amelyek képesek a migrációra, pótolják a sérült sejteket, és talán az elveszett működést is helyreállítják.

"A neurális őssejtek olyanok, mint a különleges erők katonái - magyarázta a kutatás vezetője, Alfredo Quińones-Hinojosa. - A sugárzás súlyos hatása ellenére készenlétben állnak, arra várva, hogy újraaktiválják őket. Most már csak arra kell rájönnünk, hogyan használhatjuk ki az ezekben az őssejtekben rejlő lehetőséget az emberi agy károsodásának helyreállítása érdekében."

A kísérlet során a kutatók a humán rákkezelésben alkalmazott sugárzást utánzó technikával sugározták be az egereket. A sugárkezelést követő hetekben lizolecitint fecskendeztek be az állatokba. Ez a kémiai anyag egy mielinhüvelyt pusztító agyi lézió létrehozása révén okoz agykárosodást, hasonlóan a szklerózis multiplex betegséghez. Kiderült, hogy az agy egyik zónájában lévő neurális őssejtek új sejteket hoztak létre, amelyek a sérült területre siettek, hogy pótolják a frissen sérült sejteket. Egy hónappal később az új sejtek beépültek a mielinhüvely-pusztuláson átesett területbe, ahol új mielin termelődött.

Az eredmények Alfredo Quińones-Hinojosa szerint nemcsak az agydaganatos betegek, hanem az egy idő után maradandó agykárosodást okozó progresszív neurológiai betegségekben, például szklerózis multiplexben vagy Parkinson-kórban szenvedő betegek számára is fontosak lehetnek.

2013.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések