Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarákszűrés: legjobb a kivárás?

kategória: Daganatos betegségek

A prosztatarák agresszivitását úgy lehet a legjobban eldönteni, hogy a kialakulást követő időben a daganat mérete nem változik jelentősen - olvasható a Cancer Research című tekintélyes folyóirat hasábjain. Amióta 22 évvel ezelőtt a prosztatarák szűrésében bevezették a PSA (prosztata-specifikus antigén) használatát, az előrehaladott stádiumú daganatok előfordulása hatodára csökkent. Azonban lényegében nem változott a szövettanilag differenciálatlanabb prosztatarákok aránya, ami azt veti fel, hogy a differenciáltabb daganatok kevéssé hajlamosak átalakulni.

A daganatos betegségeknél alapvetően kétféle paramétert vesznek alapul: a stádiumot, ami a daganatos kiterjedtséget jelenti, illetve a szöveti differenciáltságot, vagyis hogy a daganatszövet mennyire hasonlít az egészséges szövethez. Minél nagyobb, annál agresszívebb biológiai viselkedés várható.


Kathryn Penney professzor és a Harvardi Egyetem munkatársai a PSA előtti, a PSA bevezetésének korai, és későbbi időszakét hasonlították össze. A PSA bevezetése a korábbi stádiumú felismerést tette lehetővé, és amennyiben a magasabb differenciáltságú daganatok forrásai az alacsony differenciáltságúak lennének, hasonló csökkenésnek kellett volna jelentkeznie a differenciálatlanabb daganatok esetén is. Ezzel szemben az elemzés meglepően konstans számokhoz vezetett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben alacsony differenciáltságról van szó, a legmegfelelőbb stratégia az agresszív kezelés helyett a kivárás lenne - mivel azok csupán ritkán vadulnak el.

A vizsgálat mintegy 1200 betegre terjedt ki, akik adatait 1982 és 2004 között gyűjtötték. A kutatók a diagnózis és a kezelés szempontjából négy időszakot különítettek el: 1982-1993, 1993-1996, 1996-2000, és 2000-2004. Míg a PSA-szűrés 1994-ben 42 százalék volt, 2000-re már 81 százalék. A PSA előtti időszakban a betegek 19,9 százalékánál diagnosztizáltak előrehaladott rákot, ami a 2000-2004-es időszakban (amikor már a PSA bejáratott módszer volt) 85 százalékkal esett. Azonban míg 1982-1993-as időszakban a betegek 25,3 százaléka tartozott a magas differenciáltságú csoportba, addig a 2000-2004-es időszakban ez az arány 17,6 százalék volt, ami csupán 30 százalékos csökkenést jelent. Ennek a mérsékelt csökkenésnek az oka, hogy az alacsony differenciáltságú daganatok egy részét PSA nélkül nem is ismerték volna fel.

Mivel prosztatarák kezelése igen radikális sebészi és besugárzásos beavatkozásból áll, ami az életminőséget nagyban rontja, ezért az alacsony differenciáltság mellett inkább a kivárást kell előtérbe helyezni. A kezelés leggyakoribb mellékhatása között az impotenciát és az inkontinenciát érdemes megemlíteni.


Animáció: HáziPatika.com

2013.08.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítsen szervezetének elkerülni a rákbetegséget!

Miért ne tenne meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje a daganatos megbetegedéseket? Különösen, ha olyan egyszerűen teheti, hogy egészséges összetevőket tartalmazó finomságokból állítja össze maga és családja étrendjét.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések