Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az alkoholista nők hamarabb kérnek segítséget

kategória: Alkoholizmus

Az alkoholproblémákkal küzdő nők sokkal, átlagosan 4-5 évvel korábban kérnek szakértői segítséget, mint a hasonló cipőben járó férfiak. A kutatók összesen 274 férfitól és 257 nőtől gyűjtöttek adatokat különböző leszokást segítő intézményekben, és kimutatták, hogy míg a nők átlagosan a probléma kezdete után 10 évvel kértek segítséget, addig a férfiaknak legalább 15 évre volt szükségük ehhez.

A tudósok rájöttek arra is, hogy nők nagyjából ugyanakkor, átlagosan 18-19 éves korban kezdenek el alkoholt fogyasztani, mint a férfiak, és az alkoholproblémák kezdete is körülbelül ugyanakkorra tehető, vagyis a 20-as évek elejére. "Az alkoholizmust általában inkább a férfiak betegségének tekintik, mivel az alkoholisták között jóval több a férfi, mint a nő - mondta Ben Lewis, a Florida Egyetem pszichiátriai tanszékének doktori hallgatója. - A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy míg a férfiak körében valóban magasabb az alkoholizmus előfordulási aránya, a nőkre sokkal inkább veszélyesek a krónikus alkoholfogyasztás káros hatásai."

"Bár a mostani kutatás során nem sikerült többet megtudni arról, hogy a nők miért kérnek korábban segítséget, a vizsgálati eredmények rendkívül fontosak, mivel sokat segíthetnek az orvosoknak és a leszokást segítő intézmények munkatársainak" - mondta Rosemary Fama, a Stanford Orvosi Egyetem vezető kutatója. Szerinte elképzelhető, hogy a nők sokkal kevésbé érzik szociálisan megbélyegzettnek magukat, ha bevallják, hogy problémáik vannak az alkohollal, mint a férfiak, és emiatt könnyebben kérnek segítséget is.

"Ezek az adatok is bizonyítják, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a jellemzően férfi problémák női szempontból történő vizsgálatára és a leszokást segítő kezelések minél korábbi megkezdésére" - mondta Ben Lewis.


A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című tudományos szaklapban lesz majd olvasható, de online változatban már most is elérhető a lap internetes oldalán.

2013.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább


Szponzorált hirdetések