Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Más betegségeket is vonz a pikkelysömör

kategória: Bőrgyógyászat

A pikkelysömörben szenvedő betegeknél nagyobb lehet más súlyos egészségügyi problémák kockázata is - derül ki egy friss tanulmányból. A pikkelysömör és más betegségek közötti összefüggés eddig nem volt tisztázott. A JAMA Dermatology című szakfolyóirat internetes kiadásában augusztus 7-én megjelent eredményekhez több mint kilencezer brit pikkelysömörös páciens adatait hasonlították össze több mint kilencvenezer pikkelysömör nélküli emberével. A megfigyeltek mind 25 és 64 év közöttiek voltak.

A pikkelysömörösök 52 százalékánál enyhe volt a bőrprobléma, 36 százalékuknál mérsékelt, illetve 12 százalékuknál súlyos. Az adatok szerint körükben nagyobb arányban fordult elő krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, májbetegség, szívroham, gyomorfekély, végtagi keringési rendellenesség, vesebetegség és reuma.

Az említett betegségek kockázata a pikkelysömör súlyosságával egyenes arányban nőtt - hangsúlyozta Howa Yeung, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa. "Az orvosoknak tudniuk kell erről az összefüggésről a teljes körű ellátás érdekében. Főleg azoknál, akiknél a pikkelysömör súlyos formában van jelen" - szögezte le Howa Yeung. Bár a kutatás összefüggés talált a pikkelysömör megléte és más betegségek fokozott kockázata között, nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

2013.08.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább


Szponzorált hirdetések