Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vizsgálja csak át a bőrét!

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

A fényképek erős benyomást tehetnek a szemlélőkre: a legújabb kutatás szerint a bőrrákot ábrázoló képeket megtekintő emberek nagyobb valószínűséggel vizsgálják meg a bőrüket. A Journal of the American Academy of Dermatology júliusi számában megjelent tanulmány szerint azok a személyek, akik bőrrákos eseteket ábrázoló képeket láttak, nagyobb motivációt éreztek arra, hogy gyakrabban és alaposan megvizsgálják a bőrüket. A bőrrák szöveges leírása viszont önmagában nem ösztönzi az embereket a bőr önvizsgálatára. "A képek megragadják a figyelmünket, és meggyőzően hatnak. Ezen kívül a tanulást és az emlékezést is segítik" - közölte a tanulmány társszerzője, Laurie Hoffman-Goetz, a kanadai Waterloo Egyetem professzora.


Az eredmények a bőrrák, különösen a halálos melanoma korai kimutatását segíthetik elő. Jennifer McWhirter kutató elmondta, hogy az önvizsgálat jelentős szerepet játszik a melanoma korai diagnosztizálásában, mert sok melanomás esetet elsőként maguk a betegek vesznek észre. "A klinikai gyakorlatban a képek bevonása a betegek tájékoztatásába hatékony eszköz lehet a bőrrák elleni harcban" - véli a kutató. A kutatók az egyetem sajtótájékoztatóján azt is elmondták, hogy a bőrrák a leggyakoribb daganattípusnak számít Észak-Amerikában.


Animáció: HáziPatika.com
Videó: HáziPatika.com

2013.08.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Önnek vannak jó szomszédai?

Tud segítséget kérni a szomszédaitól, ha szükséges? Ha nem, akkor érdemes lenne kicsit javítani a kapcsolatot velük. Életet menthet.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések