Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Stroke: vérrög-eltávolítás robottűvel

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A robotsebészet lehet a következő lépés a stroke (szélütés) kezelésében - állítják a Vanderbilt Egyetem (Hollandia) munkatársai. A képalkotó segítségével végzett beavatkozás során irányítható tűt alkalmaznak, hasonló méretűt, mint a szöveti mintavétel esetén. A tű az agyba hatol, és csupán minimális károsodást okozva képes eltávolítani a kialakult vérrögöket. A módszert az IEEE Transactions on Biomedical Engineering című tudományos folyóiratban mutatta be Robert J. Webster professzor és munkacsoportja.


Az agyvérzés kialakulásának esélye 1 az 50-hez. Amennyiben az esemény bekövetkezik, mintegy 40 százalék az egy hónapon belüli halálozás kockázata, de általában a túlélőknél is súlyos agyi károsodás marad vissza. A vérzéses góc szanálása nem túl népszerű technika az idegsebészek körében, ugyanis nem jelent előnyt a túlélésben. Jóval kedvezőbb az ereket elzáró vérrögök eltávolítása, ugyanis a beavatkozás mintegy 25-50 százalékkal csökkenti a környező szövet károsodásának esélyét. Kisebb vérrögök esetén gyógyszeres megközelítést alkalmaznak, azonban a nagyobbak esetén sebészeti beavatkozás jön szóba.

Az elmúlt négy évben Webster professzor és munkatársai egy orrüregen keresztül alkalmazható technikát fejlesztettek: irányítható tű segítségével távolították el az agyalapi mirigy daganatait anélkül, hogy az oly nagy kockázatot jelentő koponyanyitást kellett volna alkalmazni. Az eljárás adta az ötletet, hogy a távirányítású robotvezérelt módszerrel a sebész akár a vérrögöket is eltávolíthatná.

A fejlesztett eszköz rendkívül precíz, apró mozgásokat is lehetővé tesz. A szimulációk szerint a vérrögök 92 százaléka eltávolítható az említett módon. A beavatkozáshoz CT szükséges, mely pontosan meghatározza a vérrög helyét, illetve a legmegfelelőbb behatolási pontot és szöget.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések