Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Le lehet szokni meditációval?

kategória: Dohányzás, Pszichológia

Egy meditációs technika elsajátítása megkönnyítheti a dohányadag csökkentését, legalábbis rövidtávon - derül ki egy friss kutatásból. Az eredmény csupán öt dohányos tapasztalatain alapszik, tehát a véletlen műve is lehet. A kutatók szerint azonban a módszer akkor is ígéretes, ha más dohányosoknál nem vezetett eredményre a hasonló relaxáció. A kérdés tehát, hogy meditáljon-e, aki kevesebbet akar dohányozni?

"Persze, miért ne? - kérdezett vissza Michael Posner, az Oregoni Egyetem professzora. - Nem állíthatom, hogy mindenféle meditáció hatásos ebben az esetben. Valószínűleg az egyén agyi állapotától is függ, amelyet más úton is lehet befolyásolni."

Korábbi kutatások számos egészségügyi előnyt társítanak a "tudatos meditációhoz". Csak az elmúlt néhány évben kiderült, hogy megfázás, influenza, hőhullám és irritábilis bélszindróma esetén is hatékony, valamint agyban lejátszódó egészséges változást is eredményez. A tudatos meditáció lényege a lazítás, a pillanatra történő koncentrálás, valamint a gondolatok és az érzetek sodrásának megélése.

Jelen kutatáshoz a szakértők 60 embert vizsgáltak meg, 21 éves átlagéletkorral. Közülük 27 dohányos volt. A résztvevőket két csoportra osztották, s ötórás tréningre küldték őket a tudatos meditáció vagy a relaxáció alapjainak elsajátítására. Két hét leteltével a kutatók légzéstesztet végeztek a dohányosokon, hogy megállapítsák, mennyit szívtak. A relaxálók körben nem történt változás, de a meditálóknál 60 százalékkal csökkent a füstölés. Négy héttel később öt dohányos még mindig egyre csökkenő cigarettamennyiségről számolt be. De "mivel a minta ennyire kicsi volt, nem lehet megállapítani, meddig tart a csökkenés" - mondták a szakértők.

Posner a kutatás határaként említette az alacsony elemszámú minta mellett, hogy a résztvevők mind felsőoktatási hallgatók voltak. Másfelől viszont legtöbbjük nem tudta, hogy dohányzással kapcsolatos vizsgálat zajlik. Az eredmények a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg.


Animáció: HáziPatika.com

2013.08.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább


Szponzorált hirdetések