Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az öregek kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak

kategória: Öregedés

Van, hogy úgy érezzük, ez nem a mi napunk: először elfelejtjük, hova tettük a kocsikulcsot, aztán egy fontos üzleti megbeszélés megy ki a fejünkből. Az ilyen napokon a legtöbbször a memóriánk hagy cserben minket. De vajon tényleg vannak jó és rossz napjaink? És az életkor mekkora szerepet tölt be a kognitív teljesítmény napi változékonyságában?
Florian Schmiedek, Martin Lövdén és Ulman Lindenberger ezekre a kérdésekre kereste a választ, amikor a Max Planck Emberi Fejlődéstani Intézet COGITO nevű felmérésének adatbázisát vizsgálta meg. Kutatási eredményeiket a Psychological Science című tudományos szaklapban jelentették meg.

A kutatási eredmények szerint bár kognitív teljesítményünk valóban változhat a nap során, a személyes megállapítások, amik szerint egy nap vagy rossz vagy jó, gyakran helytelenek, a teljesítmény-fluktuációk ugyanis sokkal rövidebb periódusonként jelentkeznek. "A teljesítmény napról napra viszonylag keveset változik" - közölte Florian Schmiedek. Az adatokból kiderült továbbá, hogy a fiatalabbakkal összehasonlítva az idősek esetében sokkal kevesebbet változik a kognitív teljesítmény mind napi szinten, mind pedig napról napra kivetítve.

A tudósok 200 fiatalabb (20 és 31 év közötti) és idősebb (65 és 80 év közötti) felnőtt teljesítményét vizsgálták meg 12 különböző teszt segítségével. Az észlelési időt, munkamemóriát és epizodikus emlékezetet is vizsgáló teszteket 100 napon keresztül rendszeresen megismételték, hogy figyelemmel kísérhessék a teljesítményváltozást. A kilenc kognitív teszt során az idősebb csoport tagjai sokkal kevesebb teljesítményingadozást mutattak, mint a fiatalabbak. Az idősebbek kognitív teljesítménye tehát sokkal kiegyensúlyozottabb volt,  még azután is, hogy a kutatók az átlagos egyéni teljesítményt is figyelembe vették (ami inkább a fiatalabbaknak kedvezett).

"A további vizsgálatok megmutatták, hogy az idősebb felnőttek kiegyensúlyozott teljesítménye főként a jól bejáratott stratégiáknak, a következetesen magas motivációs szintnek, valamint a kiegyensúlyozott napi rutinnak és stabil kedélyállapotnak köszönhető" - véli Florian Schmiedek.

A mostani vizsgálati eredmények rendkívül fontosak lehetnek az idősek foglalkoztatásának szempontjából. "Az egyik vizsgálatból kiderült például, hogy az autógyártásban a rendkívül sok költséggel járó, súlyos hibák elkövetéséért sokkal nagyobb arányban felelősek a fiatalok, mint az idősek" - mondta Axel Börsch-Supan, a Max Planck Intézet kutatója. Ezen kívül más iparágak esetében se találtak bizonyítékot arra nézve, hogy a fiatalok produktívabbak lennének, mint idősebb kollégáik. "Mindent összevetve úgy tűnik, az idősebb szakemberek teljesítménye sokkal kiegyensúlyozottabb, munkájuk pedig sokkal megbízhatóbb, mint a fiatalabbaké."

2013.08.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések