Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Javítja a prosztatarákosok esélyeit a metformin

kategória: Daganatos betegségek

A metformint szedő cukorbeteg férfiak körében magasabb túlélést tapasztaltak a Torontói Egyetem munkatársai egy daganatos betegségre vonatkozó tanulmány során. A metformin igen elterjedt, cukorbetegeknek adott tabletta, melyről most dr. David Margel (Rabin Orvosközpont, Izrael) és munkatársai azt bizonyították, hogy csökkenti a prosztatarákos betegek halálozási kockázatát.


A vizsgálatban mintegy négyezer cukorbeteg férfi vett részt, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak. A metformint szedők (durván a vizsgálati csoport harmada) eredményeit más vércukorcsökkentő gyógyszert szedő egyénekhez hasonlítva jutottak arra a következtetésre, hogy a metforminnak túlélést fokozó hatása van. A Journal of Clinical Oncology oldalain napvilágot látott tanulmány szerint ráadásul a hatás dózisfüggő, vagyis minél tovább szedi valaki, annál kisebb az esély, hogy a daganatos betegség halálosnak bizonyul.

A fejlett világban mind a cukorbetegség, mind a prosztatarák igen gyakori megbetegedésnek számít. Az Amerikai Ráktársaság becslései szerint 2013-ban 239 ezer új prosztatarákos esetet fognak diagnosztizálni, a halálesetek 29 ezerre tehetők. A cukorbetegek egyik leggyakoribb szájon át szedett szere a metformin, tavaly 61 millió receptet adtak ki csak az Egyesült Államokban.

A négyéves utánkövetési idővel dolgozó vizsgálat szerint a metformin másfélszeresére növeli a túlélést, emellett 24 százalékkal csökkenti a daganat okozta halálozás arányát. Mindazonáltal az ok-okozati összefüggésre a tudósok nem világítottak rá.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések