Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Forró csokit az időseknek?

kategória: Öregedés, Táplálkozás

A napi két csésze kakaó az agyi véráramlás serkentése révén fokozza az idős emberek memóriateljesítményét a Neurology augusztusi számában megjelent tanulmány szerint. Dr. Farzaneh Sorond és munkatársai (Harvard Egyetem) azonban még túl korainak tartják a kakaó rutinszerű alkalmazását, jóllehet valóban úgy tűnik, hogy a módszer főként a túl alacsony agyi áramlás esetén válhat be. A hosszútávú hatásokról azonban még nem tudunk eleget, ráadásul az itallal bevitt cukortöbblet az elhízás és más anyagcserezavarok irányába hathat - ezek pedig mind a szellemi hanyatlást elősegítő faktorok.

Mindazonáltal az agyi idegsejtek elsődleges energiaforrása a cukor, emellett a tápanyag és az oxigén megfelelő helyre jutásához szükség van kielégítő véráramlásra is. Az agy a testtömeg 2 százalékát teszi ki, mégis a szervezet összenergiájának 20 százalékát égeti el. A megfelelő véráramlás gátolja az agyszövet elöregedését, vagyis a demencia kialakulását. A csokoládé aktív összetevőjéről, a kakaóról már számtalan tanulmány bizonyította, hogy jótékony egészségünk szempontjából, a mostani vizsgálat azonban kifejezetten az agyi véráramlást befolyásoló hatásokra koncentrált.

A kutatók 60 személyt tanulmányoztak (átlagéletkor 73 év), akik 30 napig fogyasztottak flavanolban gazdag, illetve flavanolban szegény kakaót. Ismert, hogy a flavanol javítja a véráramlást. Az alanyok szinte mindegyike magasvérnyomás-beteg volt, felüknél cukorbetegség is fennállt. 18 esetben ismert volt a rossz agyi keringés, náluk átlagosan 8 százalékkal javult ez az érték a kezelés hatására. A kakaó ugyanakkor nem javította a normál kiindulási értéket mutató alanyok agyi véráramlását.

A kezdetben alacsony áramlással rendelkezők a későbbi memóriateszteken rövidebb idő alatt jobb eredményt értek el, de normális áramlás mellett a kakaó nem befolyásolta jelentősen a szellemi tevékenységet. A két csoportot összehasonlítva a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a flavanol nem játszott szerepet a hatás kialakulásában. Kérdés viszont, hogy mennyire köszönhető a javulás a kakaóban lévő koffeinnek.

2013.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább


Szponzorált hirdetések