Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Forró csokit az időseknek?

kategória: Öregedés, Táplálkozás

A napi két csésze kakaó az agyi véráramlás serkentése révén fokozza az idős emberek memóriateljesítményét a Neurology augusztusi számában megjelent tanulmány szerint. Dr. Farzaneh Sorond és munkatársai (Harvard Egyetem) azonban még túl korainak tartják a kakaó rutinszerű alkalmazását, jóllehet valóban úgy tűnik, hogy a módszer főként a túl alacsony agyi áramlás esetén válhat be. A hosszútávú hatásokról azonban még nem tudunk eleget, ráadásul az itallal bevitt cukortöbblet az elhízás és más anyagcserezavarok irányába hathat - ezek pedig mind a szellemi hanyatlást elősegítő faktorok.

Mindazonáltal az agyi idegsejtek elsődleges energiaforrása a cukor, emellett a tápanyag és az oxigén megfelelő helyre jutásához szükség van kielégítő véráramlásra is. Az agy a testtömeg 2 százalékát teszi ki, mégis a szervezet összenergiájának 20 százalékát égeti el. A megfelelő véráramlás gátolja az agyszövet elöregedését, vagyis a demencia kialakulását. A csokoládé aktív összetevőjéről, a kakaóról már számtalan tanulmány bizonyította, hogy jótékony egészségünk szempontjából, a mostani vizsgálat azonban kifejezetten az agyi véráramlást befolyásoló hatásokra koncentrált.

A kutatók 60 személyt tanulmányoztak (átlagéletkor 73 év), akik 30 napig fogyasztottak flavanolban gazdag, illetve flavanolban szegény kakaót. Ismert, hogy a flavanol javítja a véráramlást. Az alanyok szinte mindegyike magasvérnyomás-beteg volt, felüknél cukorbetegség is fennállt. 18 esetben ismert volt a rossz agyi keringés, náluk átlagosan 8 százalékkal javult ez az érték a kezelés hatására. A kakaó ugyanakkor nem javította a normál kiindulási értéket mutató alanyok agyi véráramlását.

A kezdetben alacsony áramlással rendelkezők a későbbi memóriateszteken rövidebb idő alatt jobb eredményt értek el, de normális áramlás mellett a kakaó nem befolyásolta jelentősen a szellemi tevékenységet. A két csoportot összehasonlítva a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a flavanol nem játszott szerepet a hatás kialakulásában. Kérdés viszont, hogy mennyire köszönhető a javulás a kakaóban lévő koffeinnek.

2013.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések