Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kakaó kell az agynak

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Táplálkozás

Az idős emberek napi kakaóivással elősegíthetik az egészséges agyműködést - állította egy új tanulmány. A kutatók azt fedezték fel hatvan idős, nem demenciás ember vizsgálatakor, hogy napi két csésze kakaó fogyasztása javította az agy vérellátását azoknál, akiknél a kutatást megelőzően agyi keringési zavarokat tártak fel. Azok a résztvevők, akiknél javult a vérellátás, a kutatás végeztével jobban oldották meg a memóriateszteket is - számolt be az eredményekről a Neurology című szaklap nyomán a BBC hírszolgálata.

Nem új a feltételezés, hogy a kakaónak köze lehet az érrendszer jó működéséhez. Kutatók szerint ez részben az ital magas flavonoid-tartalmának köszönhető. A Harvard Orvosi Egyetem friss kutatása során hatvan embert arra kértek, igyon napi két csésze kakaót, és ne fogyasszon csokoládét. Átlagéletkoruk 73 év volt, és egyik csoportjuk magas, a másik alacsony flavonoid-tartalmú kakaót kapott. A kutatás kezdetén végzett ultrahangvizsgálatok 17 résztvevőnél találtak agyi vérellátási problémákat. Függetlenül attól, hogy melyik kakaót fogyasztották, 88 százalékuknál tapasztalták a vérellátás és egyes memóriatesztek eredményinek javulását. Ezzel szemben, akiknél zavartalan volt a keringés, azok közül csak 37 százaléknál javultak a tesztpontszámok.

MR-vizsgálattal azt is megállapították, hogy a vérellátási zavarral küzdők agyában nagyobb valószínűséggel találhatók kis, károsodott területek. "Az egyes agyterületeknek a feladatvégzéshez többletenergiára, tehát jobb vérellátásra is szüksége van. Ez a kapcsolat fontos szerepet játszhat például az Alzheimer-kór esetében is" - magyarázta Farzaneh Sorond neurológus, a tanulmány szerzője.

Az alacsony és a magas flavonoid-tartalom nem okozott semmilyen különbséget a két csoport között, ez vagy úgy lehetséges, hogy más anyag hatása vezetett az eredményhez, vagy úgy, hogy elég volt a flavonoidok kis mennyisége is.

Simon Ridley, a brit Alzheimer-kutató Intézet igazgatója szerint a kakaó alapú gyógymód biztos nagyon népszerű lenne, ám korai még a hatásaira következtetni. "Nem volt kontrollcsoport, tehát nem tudjuk megmondani, mások lettek volna-e az eredmények, ha a résztvevők egyáltalán nem isznak kakaót. Az biztos, hogy a vérkeringési zavar a memóriavesztés fontos kockázati tényezője és az érrendszeri problémák, valamint a hanyatló memória közti összefüggés pontosabb megértése új megelőzési módszerekhez és gyógymódokhoz vezethet."

2013.08.12 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések