Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellműtét és duzzadt kar szindróma

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

Azoknál a mellrák-túlélőknél, akik kiterjedt operáción estek át, négyszeresére nő a mozgáskorlátozottságot eredményező kari limfoödéma kockázata - derül ki az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatásából. Az eredmények a Lancet Oncology című szakfolyóiratban jelentek meg, és rávilágítanak, hogy a mellrák kezelésének invazív módja ilyen egészségügyi kockázattal járhat. A kutatást vezető Tracey DiSipio elmondta, hogy a hónalji nyirokcsomó-eltávolításon átesett nőknél négyszeresére nő a kar duzzanatával vagy deformációjával járó kór veszélye azokhoz képest, akiknél kevésbé drasztikus, biopsziás beavatkozást alkalmaztak.

"A kari nyiroködéma általában duzzanatot okoz az egyik vagy mindkét karon, fájdalommal, nehézségérzettel, feszüléssel és csökkent mozgásképességgel jár. A jelenség saját kellemetlensége mellett állandóan a mellrákra emlékezteti a betegeket, ami gyakran szorongáshoz, depresszióhoz és érzelmi feszültséghez vezet" - magyarázta DiSipio.


Az adatokból kiderül, hogy a mellráktúlélők 21,4 százalékát diagnosztizálták kari nyiroködémával. "Ez a fontos kutatási eredmény a lehető legpontosabb előfordulási arányt mutatja. Eddig ugyanis nullától 94 százalékig többféle arányról is beszámolt a szakirodalom. Ezen információ birtokában azonban képet kapunk róla, hogy a mellráktúlélők körében is változó a hányad - mondta a kutató. - A fizikai aktivitás hiánya és a magas testtömegindex kockázatfokozó tényező. Ez rendkívül lényeges a megelőző, illetve kezelési stratégiák kialakításának szempontjából."

Tracey DiSipio szerint a friss kutatás alátámasztja a kari limfoödéma szűrésének indokoltságát a mellrákon átesett páciensek körében. "Jelenleg nincs meghatározott orvosi gyakorlat a kari nyiroködéma diagnózisára és kezelésére. Mivel a legtöbb beteg a mellrákot követő két éven belül fordul vele orvoshoz, ebben az időszakban lenne szükség a legnagyobb odafigyelésre."

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.12 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések