Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszert találtak a TBC ellen

kategória: Fertőző betegségek

Egy új gyógyszer képes gátolni a Mycobacterium tuberculosis nevű kórokozó szaporodását - számolt be a Nature Medicine legfrissebb száma. Statisztikai adatok szerint világszerte a népesség egyharmada fertőződik meg a Mycobacterium tuberculosis nevű baktériummal, a többségnél látens lefutás jellemző, mégis évente legalább egymillió beteg hal meg e betegség következtében. A gyógyszerekkel szemben ellenálló törzsek megjelenése egyre súlyosbodó közegészségügyi problémát jelent, ezért kiemelt hír, ha egy új gyógyszer hatékonynak bizonyul.

Kevin Pethe és munkatársai egy kémiai könyvtár elemeit tesztelték le, hogy melyik szer lenne képes gátolni a kórokozóknak az immunrendszer falósejtjeiben végbemenő szaporodását. Megállapították, hogy a jövőben az imidazopirimidin amidok jelenthetik a tuberkulózis-gyógyszerek új osztályát.

A szerkezet módosításával jutottak a Q203 fantázianevű szerhez, mely mind laboratóriumi, mind állatkísérletes körülmények között csökkentette a baktérium energiaellátásához alapvető ATP szintézisét. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szer mind az aktív, mind a látens TBC-ben hatékony.

Mindazonáltal klinikai kipróbálás szükséges még ahhoz, hogy a szert a gyakorlatban is alkalmazni lehessen.

2013.08.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések