Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Versenyfutás az Alzheimer-kórral

kategória: Alzheimer-kór

A memóriával összefüggő agyi aktivitások hatékonyságát jótékonyan befolyásolja, ha valaki fizikailag aktív, a testmozgás javíthatja az Alzheimer-kór kockázatának kitett személyek kognitív funkcióit. Az idősek körében az egyik legnagyobb félelmet az emlékezetvesztéssel járó Alzheimer-kór okozza. Habár bizonyos szintű memóriaromlás a kor előre haladtával még normálisnak tekinthető, az úgynevezett enyhe kognitív zavar (MCI) már ennek az egyelőre gyógyíthatatlan betegségnek az előjele lehet. A Maryland Egyetem Kineziológia Tanszékének munkatársa, dr. J. Carson Smith friss kutatása talán újabb reményt adhat azoknak, akik ezzel a rettegett kórral küzdenek.


A Journal of Alzheimer's Disease című lapban közzétett kutatás során az enyhe kognitív zavarral diagnosztizált, átlagosan 78 éves alanyoknak mind az emlékezetük, mind az agyi funkcióik javulást mutattak a testmozgás hatására. A 12 hetes vizsgálat során a kísérletben résztvevők olyan mértékű javulást mutattak, amit eddig egyetlen gyógyszerrel sem értek el a szakemberek.

A vizsgálat során a 60 és 88 év közötti idős embereket két csoportra osztották, az egyikbe enyhe kognitív zavarral küzdők, a másikba pedig egészséges agyműködésű személyek kerültek. Mindkét csoport 12 héten át rendszeres testedzésen vett részt, mely elsősorban futógépen való edzésből állt, amit mindenki esetében személyi edző felügyelt. A vizsgálat végeztével mindkét csoport tagjainál a szív- és érrendszeri állapot javulását tapasztalták, emellett pedig a memória terén is jelentős javulást mutattak. A testmozgás mennyiségét heti 150 percben szabták meg, az intenzitás fokát pedig úgy határozták meg, hogy a szívfrekvenciát megemelje, és meg is izzassza az alanyokat, annyira azonban ne legyen kimerítő, hogy közben ne tudjanak beszélgetni a résztvevők.

A kísérletben részt vevők emlékezetét a 12 hetes kísérlet előtt és után is tesztelték, mely során egyrészt híres emberek neveit kellett felidézniük, valamint egy 15 szóból álló listát kellett memorizálniuk, és a testmozgás hatására mindkét területen javulást mutattak az alanyok.

Dr. Smith a jövőben hasonló, nagyobb szabású vizsgálatra készül, melybe olyanokat is belevonna, akik jelenleg még egészségesek, de genetikailag hajlamosak az Alzheimer-kórra. A kutatást hosszabb távúra tervezik, és a testmozgás mellett egyéb kezelési módokat is tesztelnének a során.

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések