Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ingadozó vérnyomás és a szellemi hanyatlás

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A vérnyomás-ingadozás megakadályozása segíthet élesen tartani az elmét - olvasható a BMJ aktuális számában. Dr. Simon Mooijaart és az Időskori Orvoslás Intézetének kutatói megállapították, hogy a vérnyomás ingadozásai kapcsolatban vannak a memória romlásával és a gondolkodási készség hanyatlásával. A hároméves vizsgálat során mintegy 5400 egyént elemeztek ki (átlagéletkor 75 év).

Eredetileg a koleszterinszint-csökkentést mint szívbetegséggel szembeni védőfaktort tanulmányozták a több ország bevonásával lefolytatott vizsgálat során, de a tesztalanyoknál háromhavonta tesztelték az olvasási készséget, a figyelmet, a reakcióidőket és a memória teljesítményét is, és ezzel párhuzamosan mérték a vérnyomás értékeit. Megállapították, hogy a teszteken általában rosszabbul teljesítettek azok, akiknél a vérnyomás vizitről vizitre nagyobb változatosságot mutatott.

Ismeretes tény, hogy az ingadozó állapot a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is, és növeli a szélütés (stroke) kockázatát. Így kerültek képbe a központi idegrendszeri funkciók. Mindazonáltal a vizsgálat csak a kapcsolatot mutatta ki, ok-okozati összefüggésekre nem világított rá. Amennyiben azonban a vérnyomás-ingadozás a demencia oki tényezőjének bizonyul, terápiás lehetőségek jöhetnek szóba, melyek késleltethetik a szellemi hanyatlás kialakulását.

2013.08.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések