Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kerti tavak veszélyei

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

A szakértők szerint a kerti és nyilvános tavakban rendre megjelenő kékmoszatok (cianobaktériumok) veszélyt jelentenek az emberek és a háziállatok egészségére is. "A kékmoszatok által termelt méreganyagok veszélyesek lehetnek az emberekre, de akár halált is okozhatnak a háziállatok, főleg a kutyák esetében - jelentette ki Deon van der Merwe, a Kansas Állami Egyetem docense. - Tulajdonképpen mindenhol, ahol víz van, megtalálható a kékmoszat is. A sok napsütés és a meleg időjárás különösen kedvez a kékmoszat szaporodásának. Ezért lehetséges, hogy ilyen szempontból a nyár a legveszélyesebb időszak, különösen amikor aszály van, mert ilyenkor sokkal több napsütés éri a vizeket, mint egyébként."

A cianobaktériummal kapcsolatba került állatok esetében hamar hányás és hasmenés alakulhat ki, de túl sok toxin esetén májelégtelenség is jelentkezhet, és az akár végzetes is lehet. A májelégtelenség emberek esetében is előfordulhat, de a bőrkiütések, a tüsszögés, a köhögés, a szemirritáció és az orrfolyás sokkal gyakoribb tünet.

"Ha egy kerti vagy természetes tó közelében vagyunk és a víz zöld, jobb elkerülni a fizikai kontaktust a vízzel - tanácsolja Deon van der Merwe. - Ha az ember úszik, vagy egy motorcsónak mögött vízisízik, úgy is könnyen juthat a szervezetébe a nem kívánt kórokozókból. Ha gyanítjuk, hogy kutyánk fertőzött víz közelébe került, és még hányásos tüneteket is tapasztalunk nála, minél előbb vigyük állatorvoshoz, mert korai felismerés esetén még megelőzhető a súlyosabb mérgezés."

Az állatbarátok jobban teszik, ha gumikesztyűvel védekeznek akkor is, amikor kedvencük véletlenül kapcsolatba került a kékmoszattal szennyezett vízzel. Fontos tudni, hogy a kékmoszat más állatokat is megfertőzhet, például madarakat, őzeket, szarvasmarhákat és lovakat.

2013.08.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések