Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hosszabb és egészségesebb élet - egy diabéteszgyógyszertől?

kategória: Diabétesz, Öregedés

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére széles körben használt metformin hatóanyag öregedésgátló hatását fedezték fel amerikai tudósok hím egereknél. Azt azonban nem tudni, hogy emberek esetében is hasonlóan működne-e az orvosság. A kutatók feltételezik, hogy a metformin az extrém kalóriamegvonás hatásait utánozza. Az igen alacsony kalóriabevitelen alapuló diétáról úgy vélik, hogy elősegíti az egészséges öregedést - áll Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányban.

Rafael Cabo, a Baltimore-i Országos Öregedéstudományi Intézet munkatársa, a kutatás vezetője szerint a kalóriacsökkentés meghosszabbította a kísérleti állatok élettartamát. A tudósok olyan eljárásokat, gyógyszereket kerestek, amelyekkel a kevés evés hatásait utánozhatják. A metformin a többnyire negyvenéves kor felett jelentkező 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egyik legelterjedtebb gyógyszere. Alkalmazzák a cukorbetegség, magas vérnyomás és elhízás kombinációjából álló metabolikus szindróma kezelésére is. Korábban bebizonyosodott, hogy a szer meghosszabbítja a férgek vagy más, egyszerű szervezetek élettartamát, ám legyek és emlősök esetében ellentmondásos eredmények születtek.

Rafael Cabo kutatócsoportja kétféle dózisú metformint adott középkorú hím egereknek, és azt találták, hogy az alacsonyabb dózis öt százalékkal hosszabbította meg az állatok életét, és késleltette a korral járó betegségek kialakulását. A magasabb dózis azonban megrövidítette a rágcsálók életét. Rafael Cabo szerint klinikai vizsgálatoknak kell igazolniuk, hasonlóan hat-e a metformin az emberi egészségre és élethosszra is. "Jelen pillanatban a legjobb tanács a helyes étrend és a testmozgás, ahogy valószínűleg nagyanyáink is mondták. Ez az a két dolog, amiről bizonyosan állíthatjuk, hogy jól működnek az emberek esetében" - szögezte le.

2013.08.04 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések